Енорията при един от най-старите храмове в град Варна, посветен на светия Архистратиг Михаил, посрещна Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в ранната утрин на 8 ноември 2021 г., когато Българската православна църква чества празника Събор на св. Архангел Михаил.

 Заедно с Архиерея в празничното богослужение съслужиха председателят на храма иконом Василий Шаган, иконом Ясен Керчев, свещеник Венцислав Георгиев и дякон Яньо Петранов. Богослужбата бе песенно украсена от клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров, както и от клиросните певци при храма с диригент Мартин Димитров.

 Преди началото на светата Литургия Негово Високопреосвещенство пострига Дамян и Красен в първата степен на свещенството – четец, певец и свещоносец.

 „Обични в Господа братя и сестри, честни отци, днес е Архангеловден и в тази действително храмова сграда, която има историческо и духовно значение за епархията и за нашия престолен град, ние отново отслужваме богослужението – светата Литургия, напълно разсъждавайки върху това какво всъщност е духовно-ангелският свят, доколко ние можем чрез своя разум да знаем нещо и да постигнем за онова, което Господ е сътворил“, заяви митрополит Йоан в своята проповед.

 Той отбеляза, че на този ден е важно да си дадем отговор на въпроса защо толкова много храмове, манастири, църкви са се изградили и се строят в чест на светия славен Архистратиг Михаил. Негово Високопреосвещенство допълни: „Днешният ден е особено почитан в целия православен свят, независимо дали ще бъде отпразнуван в новия или стария стил“.

 Митрополит Йоан поздрави всички именници и им благопожела крепко здраве. Той се обърна и към всички с призив за отговорност и разбиране към всеки ближен.

 На официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook може да видите цялото богослужение и проповед на Негово Високопреосвещенство: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/954195301860884.

 След светата Литургия последва панихида при гроба на протойерей Константин Дъновски, първият свещеник при храма, който до Освобождението е бил и председател на варненската църковно-училищна община "Напредък". Всяка година на неговия гроб в двора на храма се отслужва панихида за всички варненски възрожденци, радетели за самостоятелна българска църква и държава[1].

[1] В: http://arhangel.bg/bg/arhangelovden-18.html

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре