На големия Богородичен празник Въведение Богородично – Ден на православната християнска младеж и семейство, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възлгави празничното богослужение в Митрополитския катедрален храм "Успение Богородично".

 С решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1929 година празникът Въведение Богородично е установен за Ден на православната християнска младеж и семейство. Тази година се навършват 92 години от установяването му.

 В проповедта си Негово Високопреосвещенство насочи вниманието на присъстващите християни към апостолското четиво и заяви: „Въведение Богородично е очакван ден за светата Църква. Ден изпълнен с надежда, с радост, упование... Чухме апостолското четиво (Евр. 9:1-7), което ни свидетелстваше за Светая Светих в скинията, в храма“. Той отбеляза, че поглеждайки към старозаветните четива, посветени на празника (и по-конкретно третата паримия на Вечернята), ние можем да открием основание за приснодевството на Божията майка от думите на свети пророк Иезекиил – за онези врати, които стоят винаги затворени и през които премина Бог.

 „Сещаме се за родителската молитва и за значението на всички родители, независимо кога са живели. В Стария Завет двама благочестиви човеци – Йоаким и Анна, се молиха твърде много на Бог. Тяхната молитва беше една дълбока, съзерцателна молитва. Тя не беше видяна много от външния свят. Нямаха деца тези човеци. Те търпяха само външния укор и човешки съд, който беше безпощаден, защото старозаветното общество счита, че щом човек е бездетен, има скрити грехове и Бог не му дава възможност да има чедо“, каза Негово Високопреосвещенство.

 Митрополит Йоан допълни, че празникът ни напомня за това, че православното християнско семейство е най-важната жизнена единица в човешкото битие и общество. И че примерът на светите богоотци Йоаким и Анна е пример за всички родители. Той се предава и в 21 век, и той е важен.

 „Днес ние изживяваме много сложни моменти на разединеност, на обърканост и на отдалечаване от Бога. И то е свързано с нашата вяра затова, че ние я притиснахме, не я осъзнахме, загубихме я или въобще не я намерихме. Затова днешният празник е призив към всички нас да се върнем в храма Господен, да осъзнаем нашия християнски дълг... Без Бога не може да има пълноценен и духовен живот“, допълни още Архиереят.

 Негово Високопреосвещенство благопожела Божията Майка да се докосне до всички и ние да отворим сърцата си за Богочовека Христос. Да прогоним страха от себе си и да пазим единството на връзките на мира, за което ни свидетелства свети апостол Павел. Митрополит Йоан поздрави и всички, които се причастиха на празника, в първата неделя на Рождественския пост.

 В неделния ден бе отбелязан и Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия. Началото на инициативата е поставено през 1995 г. от Европейската федерация на жертвите от ПТП (FEVR), като през първите години се отбелязва само на Стария континент. Много бързо добива глобална популярност и през 2005 г. е обявен с резолюция на ООН за Световен ден за възпоменание, който се отбелязва всяка година, в третата неделя от месец ноември [1].

 По време на светата Литургия прозвуча специално прошение за починалите от пътнотранспортни произшествия, а след края на възкресно-празничното богослужение митрополит Йоан отслужи трисагий пред иконата на Господ Иисус Христос.

[1] В: https://bnr.bg/post/101558222.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре