На 24 ноември – ден на национален траур в Република България, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва (трисагий) на третия ден от кончината на деветимата възрастни хора от дома за стари хора в село Рояк, причинена от пожар в сградата.

 Трисагият бе отслужен в храм „Св. Параскева“ – село Аспарухово, в което са настанени всички обитатели на дома. Архиереят бе посрещнат от г-жа Мариана Николаева, заместник-кмет на Община Дългопол.

 В заупокойното богослужение взеха участие протойерей Георгий Стоименов – архиерейски наместник на Провадийска духовна околия, свещеник Венцислав Георгиев и дякон Яньо Петранов.

 „Обични в Господа братя и сестри, в изпълнението на нашия духовен и молитвен дълг, дойдохме в това богоспасяемо място на Епархията по скръбен повод – да извършим кратката заупокойна молитва - трисагий, по повод преставилите се в Господа внезапно починали при злополука човеци, наши братя и сестри, които изживяха доста трагично обстоятелство и една част от тях загубиха живота си“, заяви митрополит Йоан и продължи с думите: „В съзнанието на светата Църква и в това, че „Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен“ (Йоан 3:16), ние сме с разбирането, че на всяка Божествена света Литургия, което реално е светото Тайнство Евхаристия, винаги споменаваме всички нейни живи членове и всички покойници, заедно с всички светии и Света Богородица. А цялата света Литургия представлява реалното отново изживяване на раждането на Христос, Неговата кръстна смърт, Неговото възкресение и възнесение – целият земен път на живота на Христос, преминал и осъществяващ се като най-велико действие на Божията любов в света. Бог да прости тези скъпи братя и сестри!“.

 Негово Високопреосвещенство отбеляза, че на 21 ноември Българската православна църква отправи общо моление към Бога за всички загинали в пътнотранспортни произшествия. Митрополит Йоан заяви още, че това е свързано с паметта на свети Архангел Михаил, който има огромното действие в Свещеното Писание да срази дявола и да помогне на човека в задгробната му участ и живот. „Затова смъртта е една врата, която отваря вечността и ние се надяваме, че тази вечност ще е блажена, защото, не дай Боже, има вечност и за осъждане“, допълни той.

 След заупокойната молитва митрополит Йоан се срещна с възрастните хора от дома за стари хора, посещавайки ги във всички стаи в хотела, където са настанени. С благословението на Негово Високопреосвещенство от Варненска и Великопреславска света митрополия бе направено дарение на необходими за момента неща.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре