30 ноември е особен ден за варненци, почитащи паметта на първозвания Христов апостол – свети апостол Андрей, който е благовестил за Словото, за Светлината на света по земите на Северното Черноморие, както и град Одесополис или Одесос – днешна Варна. По този радостен повод в благолепния храм, посветен в чест на светия първоапостол, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата Литургия на празника.

 Заедно с него съслужиха ставрофорен иконом Петко Минчев – духовен надзорник на Епархията, председателят на храма домакин свещеник Михаил Миленков, свещениците Николай Митев и Венцислав Георгиев и дякон Яньо Петранов. Богослужбата бе песенно украсена от пението на сборна група от клиросни певци с диригент Тодор Тодоров.

 Радостта от празника за енорията при храма бе допълнена от награждаването на отец Михаил Миленков с офикията "протойерей" от митрополит Йоан по време на Малкия вход.

 Негово Високопреосвещенство донесе в храма частица от честните мощи на светия апостол, които на тази дата през 2006 година са били донесени в Митрополитския катедрален храм "Успение Богородично", по време на принсопаметния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.

 С благословението на митрополит Йоан честните мощи ще престоят на светия престол на храма, докато бъде изготвена подходяща мощехранителница. След което частицата ще бъде разделена – едната частица ще остане при храма, посветен на светия първозван апостол, а другата ще бъде върната в Катедралата.

 В края на светата Литургия митрополит Йоан се обърна към всички, казвайки:

„Всечестни отци, обични в Господа братя и сестри, изправяме се пред духовния взор на свети апостол Андрей Първозвани, който е онази емблематична личност, която Христос призова пръв като Негов ученик и последовател. Спомняме си и за свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен, който дойде в света, за да проправи пътя на Господа и който създаде свой духовен кръг, между който духовен кръг бяха свети апостол Андрей и свети Йоан Богослов“.

 Архиереят отбеляза, че почитта към свети апостол Андрей е изключително важна „с ясното разбиране, че Господ, прославяйки Своите Си човеци, оставя нетленни техните тела, за да можем ние днес да имаме съкровища в лицето на техните свети мощи“.

 Негово Високопреосвещенство поздрави протойерей Михаил Миленков, благопожелавайки му здраве и сили в благодатното и отговорно служение на духовника. Архиереят поздрави и всички именници.

 Цялото богослужение може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/447933506696891/.

 Енорията и всички дошли да съучастват в празника поздравиха протойерей Михаил, който раздаде анафората, а след светата Литургия бе отслужен водосвет и бе раздаден рибен оброк.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре