На 6 март 2022 г. – Неделя Сиропустна, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата Литургия в храм "Св. прпмчк Прокопий Варненски". Заедно с него съслужиха председателят на църковното настоятелство при храма иконом Георги Великов, ставрофорен иконом Дончо Александров - епархийски съветник, председателите на варенските храмове, свещеник от Украйна и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

 Благолепният храм беше изпълнен от множество християни и украсен от пението на клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров по време на Утренята, както и от мъжкия хор при Митрополитския катедрален храм "Успение Богородично" по време на светата Литургия.

 След евангелското четиво Архиереят произнесе проповед, в която заяви, че се намираме в особено благодатно време – на прага на светата Четиридесетница и спомняйки си в миналите три недели за какво ставаше въпрос в Свещеното Писание, „днес ние трябва да извършим, според духовния закон, един велик акт на всеопрощението, за да прекрачим прага на Великия пост“.

 „Като че ли много по-лесно можем да простим прегрешенията на онези човеци, които са по-далеч от нас, отколкото на онези човеци, които са близко до нас, с които живеем, с които повече работим и с които повече се срещаме“, каза митрополит Йоан и допълни: „Този неделен ден е изключително важен, защото ако не простим прегрешенията на нашите ближни и Бог няма да ни прости прегрешенията. Това е духовен закон, но има нещо друго, което ние виждаме днес в нашето общество – изключителната озлобеност и ропот към Бога заради различни обстоятелства“.

 „Живеем в много голямо време на изпитания. Изпитанията на пандемията и изпитанията на братоубийствена война, която се разрази между два народа православни. И много са поводите тук за размисъл. Много хора днес, които загубиха своите ближни, питат: "Господи, къде си?". Следователно този ропот, който се осъществява в човешката душа против Бога трябва да бъде преодолян. Както казва един съвременен богослов и архиерей, трябва да умеем да поискаме прошка от Господа, но и да простим на Господ, т.е. да премахнем озлоблението от нашите души“, заяви Негово Високопреосвещенство.

 Той се обърна към всички присъстващи с думите: „Разсъждавайки в този ден за ролята на прошката, за ролята на смирението, за неосъждането, за не злословието, виждайки цялата сложна ситуация в света и близко до нас, ние имаме велик морален, православен и духовен дълг да се молим за възцаряването на мира между двата народа и прекратяването на военните действия“.

 Неколкократно по време на съборната богослужба прозвучаха прошения за мир в Украйна. Всеобщото моление и просба към Бога продължи и след светата Литургия с молебен за мир пред иконата на Божията Майка "Одигитрия" ("Пътеводителка"), пренесена в храма с благословението на Негово Високопреосвещенство от манастира "Св. св. Константин и Елена".

 Цялото богослужение и проповед на Архиерея може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook:

 В навечерието на светата Четиридесетница митрополит Йоан възглави вечерното богослужение с чина на взаимно опрощение в Митрополитската катедрала на Варна. Голямо множество християни съучастваха в съборното богослужение, на което дадоха и помолиха за прошка своите ближни.

 Негово Високопреосвещенство благопожела на всички Бог да ни укрепява и да е с нас през следващите дни.

 На официалната Facebook страница на Варненска и Великопреславска света митрополия може да видите цялото богослужение: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/635805200842041/.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре