Броени минути преди полунощ Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, придружен от духовенството, клиросните певци и мъжкия хор при Митрополитския катедрален, посветен на Успението на Божията Майка, излезе през южната врата на храма, за да възвести славното и мироспасително Възкресение Христово, поздравявайки всички с радостния поздрав: "Христос Воскресе!", на който множеството християни, събрали се на площад "Св. Св. Кирил и Методий", отвърнаха в един глас: "Воистину Воскресе!"

 Архиереят прочете евангелския текст, посветен на Пасха (Мат. 28:1-9), както и Патриаршеското и Синодално Пасхално послание – https://bg-patriarshia.bg/news/patriarshesko-i-sinodalno-pashalno-poslanie--1

 Той се обърна към всички присъстващи като благопожела на всички светла Пасха, доброчестина, здраве и благодатен успех във всичко, и за много и благословени години.

 Пасхалната утреня, която бе песенно украсена от клиросните певци Тодор Тодоров и Мартин Георгиев, продължи в храма. В богослужението съслужи и йерей Емилиан Болоагъ, служащ в град Констанца, придружен от група румънски поклонници, които посрещнаха Пасха в морската ни столица.

 Светата Литургия започна с пеенето на "Христос воскресе", съпроводено от четенето на специални стихове и от прикадяване четирите страни на светия престол. Мъжкият хор при Катедралния храм с диригент Валентин Кубратов украси песенно богослужбата.

 В края на Пасхалната Литургия митрополит Йоан произнесе слово и поздрави всички, които се причастиха. Той каза още: „Да се зарадваме и да се развеселим за славното и мироспасително Възкресение Христово с победния поздрав „Христос Воскресе!“

 Същият ден в Митрополитската катедрала започна пасхалната вечерня, наричана второ възкресение, или агапа, защото в тази вечерня християните някога са разменяли целувание на любовта (агапи - любов). Чете се на различни езици евангелието за явяването на възкръсналия Христос на Своите ученици (Иоан 20: 19 - 25), за да се възвести Христовото възкресние на всички народи и да се подчертае вселенският характер на Църквата[1].

 След прочитането на евангелския тескт, Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан прочете своето Пасхално послание пред множеството християни в храма.

 Целите богослужения може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/?ref=page_internal

[1] Чифлянов, проф. протопр. Б. Православна литургика. С, 2008 г., с. 90.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре