На 8 септември 2022 г., броени дни след началото на Църковната нова година, в град Варна тържествено беше отбелязан един от великите Богородични празници – Рождество на Пресвета Богородица. Отец Любомир Георгиев и отец Яков Янков отслужиха Божествената света Литургия в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“.

 Отец Любомир произнесе проповед пред множеството християни, дошли в благолепния храм, за да съучастват в празника. Той заяви:

„Скъпи в Господа отци, братя и сестри, днес се радват небесата, радва се и земята. За радостта пее днес светата Църква: „Твоето рождество, Богородице Дево, възвести радост на цялата вселена”. Тази радост се заключава в това, че Бог дарувал на света Преблагословената Владичица и Богородица.

Вярващите хора с особена радост и духовно умиление я наричат Застъпница на грешното човечество. Да се застъпваш за хората, вършещи беззакония, и за недостойните, е нелека мисия. Нелека е тя и за Божията Майка. Нали ние сме така различни в своите падения, престъпления и грехове. Нали сме така коравосърдечни и озлобени, че ни е трудно да се разкаем, да се очистим и да ѝ принесем с това радост... Божията Майка боледува за нас, плаче с нас и за нас. Тя, не замлъквайки, проси от Господа милост за нас, грешните хора. По нейните молитви Господ ни изпраща всичко потребно за временния и вечния живот. Ето защо ние винаги да прибягваме към нея и да просим: застъпи се за всички нас, о, Царице и Владичице. Дарувай полезното за всички и спаси всички, Богородице Дево. Ти си Божествен покров за Твоите раби. Амин.“, заяви свещеник Любомир Георгиев.

 В чест на рождението на Пресвета Богородица бил учреден към V–VI в. празникът Рождество Богородично (8 септември) първо в Иерусалим, откъдето по-късно бил пренесен из целия Изток и Запад. Темата на празника е взета от апокрифа „Протоевангелие на Иакова“. Той има един предпразненствен ден (7 септември) и се чества до 12 септември, когато се отдава.[1]

 Цялото богослужение и проповед на отеца може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/1240342746799084.

[1] Чифлянов, проф. протопр. Б. Православна литургика. С., 2008 г., с. 99.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре