На 21 ноември, когато светата Църква чества един от великите Богородични празници – Въведение Богородично, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий – ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, възглави светата Литургия в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“.

 В богослужбата участва още храмовото духовенство с председател иконом Стефан Николов. Празничното богослужение беше песенно украсено чрез антифонно пеене (на двата клироса) от хора на Софийската духовна семинария, съставен от ученици от 3-ти (10-ти) до 5-ти (12-ти) клас. Десният клир беше под диригенството на заместник-ректора на средното общообразователно духовно училище архимандрит Мелетий (Спасов), ръководител на семинарския хор, а левият – на клиросния певец Тодор Тодоров.

 „В днешния ден отново възпоменаваме онова знаменателно събитие, което всъщност дава основание за огромна надежда, за огромно упование и неслучайно този ден се явява Ден на православната християнска младеж и на православното християнско семейство“ – отбеляза митрополит Йоан в своята проповед, насочвайки вниманието на множеството християни към чествания днес Богородичен празник.

 Негово Високопреосвещенство приветства възпитаниците на духовното училище, посветено на свети Йоан Рилски, както и техните ръководители и възпитатели. Той благопожела на учениците да наблегнат на молитвата, учението и труда, които са неразделно свързани с познанието за Бога. Съвършеният пример, който можем да следваме, ни се разкрива в образа на Божията Майка и днешния празник, с въвеждането ѝ в Божия храм. Нейният живот е изпълнен със смирение и с неотлъчно следване на нейния Син и наш Спасител – Господ Иисус Христос.

 От свое име и от името на учениците и преподавателите епископ Пахомий изрази сърдечна благодарност към Негово Високопреосвещенство за топлото посрещане във Варненска и Великопреславска епархия.

 Цялото богослужение може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/884288729396654.

Изготви: Екип на Варненска и Великопреславска света митрополия

         

 

Нагоре