В първия ден от Новата година Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави Василиевата света Литургия във варненската катедрала. Заедно с Архиерея съслужи храмовото духовенство с председател иконом Стефан Николов.

 По време на богослужбата в ектениите прозвучаха редица прошения за новата година, а в края на светата Литургия митрополит Йоан прочете молитва към Всеподателя Бога.

 Негово Високопреосвещенство произнесе проповед, в която наблегна на евангелското четиво, посветено на днес чествания празник – Обрезание Господне (Лк 2:20-21, 40-52).

 Той заяви още, че в голямата тишина на ранната утрин в първия ден от годината ние може да чуем отекването на камбанния звън, който „отново ни призовава да влезем в Божия дом, за да чуем сладчайшите думи на Господа Иисуса“.

 Митрополит Йоан поздрави всички именници, имащи за свой покровител свети Василий Велики. Той поздрави и всички християни с настъпването на Новата 2023 година, благопожелавайки тя да е благодатна, по-спокойна, мирна и здрава.

 Цялото богослужение може да проследите на официалната Facebook страница на Варненска и Великопреславска света митрополия: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/688658572794109.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре