Празничната света Литургия на 6 януари започна рано сутринта в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“, давайки началото и основата на тържествата, посветени на Богоявление (Йордановден). Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави богослужбата в съслужение с духовенството при храма с председател иконом Стефан Николов.

 Храмът беше изпълнен от дошлите християни, за да съучастват в един от най-древните християнски празници. И в двата празнични дни енорията имаше по още един повод за радост, когато митрополит Йоан награди с офикията „иконом“ протойерей Йордан Найденов – секретар на Варненска и Великопреславска света митрополия, и протойерей Ивалин Славов, всеки на именния му ден.

 Прозвучаха апостолското (Тит. 2:11-14; 3:4-7) и евангелското (Мт 3:13-17) четива, посветени на древния празник. В своята проповед митрополит Йоан заяви, че „празникът Кръщение Господне се назовава Богоявление, защото по време на кръщението се случило явяването на Бога на човеците“.

„Богоявлението – това е празник на Божествената светлина. По примера на нашия Господ Иисус Христос ние трябва да стъпим в йорданските води, за да се умием и очистим от греховете, за да можем достойно да възприемем светлината на Възкресението“ – каза още Негово Високопреосвещенство.

 В катедралния храм беше отслужен и Велик Богоявленски водосвет веднага след края на светата Литургия. След това, на площад „Св. св. Кирил и Методий“, Архиереят благослови частите на Веонноморските сили и техните бойни знамена.

 Последва традиционното шествие от Митрополитската катедрала до Първа буна, където митрополит Йоан освети всемирните води. Шествието премина през Алеята на възраждането в Морската градина, където бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Христо Ботев, отбелязвайки 175 години от рождението му.

 На 7 януари светата Църква чества съборния празник на св. Йоан Пророк, Предтеча и Кръстител Господен, честван като съприсъстващ празник на Богоявление[1]. Тя мъдро е установила „виновникът“ за празника да се чества на следващия ден. Това може да се види и при празниците Петдесетница, Рожедство Христово, Рождество Богородично и други.

 Митрополит Йоан поздрави всички именници, благопожелавайки им Бог да им помага по молитвите и застъпничеството на свети Йоан Кръстител.

 С благословението на Негово Високопреосвещенство иконом Ивалин произнесе слово в чест на свети Йоан Предтеча и раздаде анафората.

 Празничните богослужения може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook:

 – https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/877048690011876;

 – https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/2967772533532057.

[1] Чифлянов, поф. протопр. Б. Православна литургика. С., 2008, с. 101.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре