На 26 февруари, в навечерието на Великия пост, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата Литургия, както и Вечерня с чина на взаимното опрощение в Митрополитския катедрален храм “Успение Богородично”.

 В четвъртата неделя, наречена сиропустна, се възпоменава изпъждането на прародителите Адам и Ева от рая и се чете евангелието, което ни учи как правилно да постим, да се предпазваме от злопаметство, от алчност и от привързаност към материалните блага (Мат. 6:14–21). На тоя ден се извършва вечерня, в края на която християните са длъжни да простят един другиму, ако желаят достойно да навлязат в спасителните дни на св. Четиридесетница. Заради този важен акт и неделята била наречена Неделя на всеопрощението.[1]

 Негово Високопреосвещенство отбеляза, че на този ден се чества паметта на свети Серафим Софийски Чудотворец. “Един човек, който е особено почитан в България и който до ден днешен извършва чудеса”, заяви митрополит Йоан и произнесе проповед на светеца, произнесена по повод Неделя Сиропустна на 17 февруари 1930 г. и посветена на неосъждането.

 Цялото слово на Архиерея може да видите на официалната Facebook страница на Варненска и Великопреславска света митрополия: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/3332082857108738.

 Благолепният варненски храм беше изпълнен от голямо множество християни на вечерното богослужение, дошли да се включат в чина на взаимното опрощение.

 Заедно с Негово Високопреосвещенство съслужиха председатели на варненските храмове и отците при Митрополитската катедрала, а десетки духовници от епархията взеха молитвено участие.

 Митрополит Йоан се обърна към всички с думите: “Господ Иисус Христос винаги е бил снизходителен и кротък към човека... От друга страна ние виждаме, че човекът е много изменчиво същество. Такъв е бил в началото на Църквата Христова, в нейното основаване, такъв е и 21 века по-късно – със своите немощи, страсти. Една променлива духовна същност в човека, която пък светата Църква иска чрез химнографията, онова, което светите отци са дали като боговдъхновени тръби, като гласове на Бога, като изява на Христовия глас на света, ние да чуем техния глас и да се вдъхновим от техния живот.

 Негово Високопреосвещенство прочете съществени откъси от проповедта на свети Николай Велимирович, тълкувание на евангелското четиво за Неделя Сиропустна:

 “Но освен Христовото присъствие и сила, кое е нашето главно оръжие в борбата против злия дух? Господ Иисус е препоръчал още няколко вида оръжие, които ние сами, но с Негова помощ, трябва да изковем за себе си. А тези оръжия са: непрестанно покаяние, непрестанно милосърдие, непрестанна молитва, непрестанна радост в Господ Иисус и страх от Съда и душевната погибел; а после и доброволно понасяне на страдания за Него с вяра и надежда, прощаване на обиди, гледане на този свят, който е, като че не е, причастяване с Неговите свети Тайни, бдение, пост.

 ...

Затова да се упражняваме да не отвръщаме на обидата с обида и на злото със зло, нито да въздаваме за греха с грях. Защото ето, когато видиш пиян човек, паднал в калта, ще легнеш ли и ти в калта до него? Или ще се потрудиш да го вдигнеш и извадиш от калта? А всеки грях е кал. И всяка страст е пиянство. Ако твоят брат е вкарал душата си в калта на греха, защо трябва и ти да вкарваш душата си в същата кал? Затова въздържай се от онова, което прави твоят грешен брат, и побързай да изправиш и очистиш и него. За да изправи и очисти Небесният Отец и твоята душа от всички твои грехове, тайни и явни, и да те постави сред Своите ангели на Страшния съд.

 ...

Когато постиш, ти постиш заради Бога и заради спасението на своята душа, а не заради хората. Не е важно ни най-малко това да те видят хората и да знаят, че постиш, дори за теб е по-добре те да не видят и да не знаят. И ти не очакваш никаква награда от хората за това. Защото какво могат да ти дадат онези, които и сами очакват всичко от Бога, както и ти? Важното е, че Бог вижда и знае. А Бог ще види във всеки случай, от Него не може да се скрие нищо. Затова не показвай своя пост с никакви външни знаци. Бог не чете твоето сърце по външните знаци; Той го чете отвътре, от самото сърце.

 ...

И така, помажи главата си значи: помажи ума си с Дух Свети. А това значи: пости от всички зли мисли и се въздържай от всички лоши и непотребни думи, и изпълни ума си с мисли за Бога, за светостта, за чистотата, за вярата и любовта и за всичко онова, което е достойно за Духа Свети. Така постъпвай и със своя език – защото говоренето и мисленето са едно – или изобщо се въздържай от говорене, или, ако говориш, говори само онова, което е за слава Божия и за спасение на душата. Така прави и със сърцето си: пости от всяка омраза и злоба, завист и гордост, богохулство и човекохулство, от всеки грях и грешно желание, от всяка страст и похот – въздържай се от всичко това и пусни Духа Свети – нека Той да сади в градината на твоето сърце всички видове божествени и богоугодни семена и небесни цветя. Така прави и с волята на своята душа: пости от всички грешни намерения и грешни дела, въздържай се от всяко зло и остави Светия Дух да помаже със Себе Си като с ароматен елей закоравялата ти душа, да изцели раните й, да я издигне към Бога, да направи угодни на Бога нейните добри дела, да я изпълни с жажда за всяко добро, което е от небесата.

 ...

И накрая, не е ли започнал и Самият Господ Иисус Своето божествено дело на човешкото спасение с продължителен, 40-дневен пост? И с това не е ли показал ясно, че и ние трябва да започнем истинския християнски живот с пост? Първо е постът, а всичко останало идва заедно с поста и чрез поста. Със Своя пример Господ ни е показал какво силно оръжие е постът. С това оръжие Той е победил Сатаната в пустинята, а с това победил и трите главни сатанински страсти, чрез които Сатаната има свободен достъп до нас. А това са: сластолюбието, честолюбието и сребролюбието; трите пагубни страсти и трите най-големи примки, в които злият враг на човешкия род примамва Христовите воини.

 ...

Затова да отворим очите си, докато още има време. Да бъдем твърдо уверени, че крайната победа принадлежи не на дявола и неговите слуги, а на нашия Цар и военачалник Христос. Затова да побързаме, да вземем победоносното оръжие, което Той ни препоръчва за борба – честния пост, който за нас е светло и велико оръжие, а за нашия враг – страшно и смъртоносно.

Да се въздържим от излишно ядене и пиене, за да не се обременят от това сърцата ни и да не се заровят в тление и мрак.

Да се въздържим от събиране на земно богатство, за да не ни отдели от Христос Сатаната и така да ни принуди към предателство.

 Митрополит Йоан благопожела постът да бъде успешен, благодатен, спасителен и плодотворен.

 Цялото вечерно богослужение може да видите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/766256075166382.

[1] Чифлянов, протопр. проф. Б. Православна литургика. С, 2008, с. 82.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре