На 10 март 2023 г., в изпълнение решение на Светия Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия, в Митрополитския катедрален храм “Успение Богородично” беше отслужен благодарствен молебен по случай 80-та годишнина от спасяването на българските евреи.

 С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, след завършване на Преждеосвещената света Литургия, председателят на варненския катедрален храм иконом Стефан Николов отслужи молебена в съслужение с иконом Йордан Найденов – секретар на Варненска и Великопреславска света митрополия, свещеник Любомир Георгиев и дякон Тихомир Бинев.

 След края на молебена отец Стефан прочете Патриаршеското и Синодално послание във връзка с годишнината, в което прозвучаха думите:

 Възлюбени чеда на светата ни Църква,

 На датата десети март институциите на българската държава и нашата общественост отбелязват деня, в който през 1943 г., в най-мрачните часове на Втората световна война, когато изходът ѝ изобщо не е бил ясен, с колективните си усилия нашият народ е спрял депортирането на сънародниците ни от еврейски произход, българските евреи, към нацистките лагери на смъртта.

 Ролята на Българската православна църква в това дело никога не е била забравяна и всякога е била подчертавана, особено от еврейската общност, за което сме признателни. Поради това няма нужда, а и не приляга на Църквата да изтъква свои заслуги, още по-малко за това, че в един определен, труден исторически момент е постъпила по единствения възможен за нея начин, а именно, в съзвучие с повеленията на православната вяра.

 ...

 Обикновено на този ден се споменават имената само на някои от митрополитите, които особено са се проявили в святото и човеколюбиво дело за спасяването на българските евреи през 1943 година. Ние сме длъжни обаче да припомним имената на всички достойни архиереи, членове по онова време на Светия Синод на Българската екзархия, които са били събрани в името Христово и Бог е бил сред тях и е благославял делото им, а Светият животворящ Дух е диктувал решенията им. Това са: Видинският митрополит Неофит – Наместник-председател на Светия Синод, Софийският митрополит Стефан, Доростолският и Червенски митрополит Михаил, Врачанският митрополит Паисий, Неврокопският митрополит Борис, Търновският митрополит Софроний, Варненският и Преславски митрополит Йосиф, Пловдивският митрополит Кирил, Ловчанският митрополит Филарет, Сливенският митрополит Евлогий и Старозагорският митрополит Климент.

 Вечна и блажена да бъде паметта на тези наши предшественици! Нека тяхното дело да ни бъде вдъхновение и пример, когато се налага ние днес да се изправяме пред съвременните проявления на ксенофобия, антисемитизъм или човеконенавистничество от какъвто и да е характер и срещу когото и да било. Тяхната вяра е и наша вяра, тяхната сила е и наша сила, техните убеждения са и наши убеждения. Българската православна църква всякога ще възпитава своя благочестив и христолюбив народ в любов към ближния, толерантност, солидарност и човечност. Така е било, откакто България е станала православна християнска държава и, доколкото зависи от нас, така ще бъде тук во веки веков.

 Цялото послание може да видите на официалната страница на БПЦ-БП: https://bg-patriarshia.bg/news/patriarshesko-i-sinodalno-poslanie-po-povod-80-godishninata.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре