На 23 април, 2 Неделя след Пасха – Томина, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата Литургия в шуменския храм “Възнесение Господне”. След края на богослужбата беше проведен акапелен концерт, с който завърши 27-то издание на шуменските Международни детско-юношески хорови празници “Добри Войников”, които са първият хоров фестивал в страната, създаден през 1972 година от проф. Венета Вичева (1931–2013).

 В съслужение с Архиерея бяха архиерейският наместник на Шуменска духовна околия и председател на храма домакин ставрофорен иконом Димитър Стойков, духовници от епархията и дякон Благой Иванов.

 Светлата седмица завършва с Неделя антипасха, т.е. втора пасха. Тя се нарича още Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които възпоменават Христовото възкресение. Нарича се и Томина неделя, защото в тоя ден се чете евангелското четиво за явяването на Христос на Своите ученици, между които бил и Тома (Иоан 20:19–29). Според синаксара дните от Великден до Томина неделя се считат като един-единствен пасхален ден, в който се чества “живоносното възкресение на Господа и Бога, и Спаса нашего Иисуса Христа”. Осмият ден, т.е. Томина неделя, е образ на вечния живот, защото е ден на явяването на Христа на Своите ученици, ден на премахването на всяко съмнение в истинността на възкресението чрез допир: явяване и допир са образ на вечното явяване на Христос в бъдните векове, когато вярващите в Него ще Го виждат и ще общуват с Него.[1]

 Цялото богослужение може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/177342788556724.

 Митрополит Йоан поздрави всички присъстващи с празничния ден и отправи своя молитвен благослов към хоровете, участващи в тазгодишния фестивал, посветен на 190-годишнината от раждането на Добри Войников и 165 години многогласно хорово пеене в България.

 В акапелния концерт взеха участие Смесеният хор “Проф. Венета Вичева” – град Шумен, под диригентството на Христо Атанасов, Детският хор на Българското национално радио с главен диригент Венеция Караманова, както и хор “Бодра смяна” под диригентството на Александър Кочков.

 Сред присъстващите в благолепния шуменски храм беше г-н Найден Косев, заместник-кметът на Община Шумен, който връчи диплом на диригента на Смесения хор “Проф. Венета Вичева”.


[1] Чифлянов. Протопр. проф. Б. Православна литургика. С, 2008, с. 90.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре