На 2 май 2023 г., с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, иконом Стефан Николов – председател на Митрополитския катедрален храм “Успение Богородично, както и иконом Андрей Стефанов, председател на храм “Св. цар Борис-Михаил” – Плиска, отслужиха благодарствен молебен на площада в града. Заедно с тях съслужи и дякон Благой Иванов.

 Молитвеното последование беше песенно украсено от мъжкия хор при варненската катедрала с диригент Валентин Кубратов.

 Празничната програма започна с химна на Република България и издигане на знамената, последвано от поднасяне на венци и цветя пред паметника на видния български владетел. Сред присъстващите бяха кметът на Община Каспичан г-жа Милена Недева и кметът на град Плиска г-жа Тонка Начева, които произнесоха слова пред множеството присъстващи.

 Иконом Андрей Стефанов поздрави присъстващите с радостния поздрав “Христос Воскресе!”. Той заяви, че на този празничен и тържествен ден “преди 1116 години във вечността се преселва свети цар Борис-Михаил. Дори само беглото изброяване на всичко сторено от него впечатлява със своята мащабност и със своята визия относно бъдещето на поверения му народ. Той въвежда победоносно православната вяра, консолидира бъгларския народ, въвежда нашата българска писменост в църковните служби, успява да запази териториалната цялост на своята страна. Управлява дълго, като по време на неговото управление е вземал нелеки решения. Големи избори са стояли пред него и удивлява със своята мъдрост, със своето мъжество, със своята упоритост до постигане на онези цели, които си е поставил.

 Отец Андрей преподаде архипастирското благословение на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан към всички жители и гости на старопрестолния град с благопожелание за духовно и телесно здраве, за добро преуспяване във всяко добро начинание. “Нека 2 май да бъде, в който ще се обединим, да бъде ден, в който ще заложим добротата за нашето общо бъдеще. Честит и благословен нека да бъде този празник на всички вас. Христос Воскресе!” – допълни още отецът.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре