На 9 юни 2023 г. се изпълват дванадесет години от упокоението на Негово Високопреподобие архимандрит Назарий (Терзиев) – дългогодишен игумен на Кокалянската света обител “Св. архангел Михаил” край София и духовен старец на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

 По този повод, с благословението на Архиерея, в Митрополитския катедрален храм “Успение Богородично” беше отслужена Заупокойна света Литургия от иконом Йордан Найденов в съслужение със свещеник Тихомир Бинев, дякон Благой Иванов и дякон Николай Дяков.

 Негово Високопреосвещенство взе молитвено участие в светата Литургия и веднага след нейния край отслужи заупокойна молитва за своя духовен старец пред иконата на Господ Иисус Христос.

 Архимандрит Назарий е бил постриган за монах на 9 юни 1960 година от Стобийския епископ Варлаам, игумен на Рилския манастир. Той се престави в Господа на датата на своето пострижение и живя 51 години в монашески подвиг. Отец Назарий помогна на изключително много човеци – духовници, семинаристи, богослови и християни от цялата ни страна.

 Господ да прости и упокои в селенията на праведните Негово Високопреподобие архимандрит Назарий! Амин!

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре