На 11 юни 2023 г., 1 Неделя след Петдесетница – на Всички светии, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан посети град Добрич, където възглави светата Литургия в храм “Св. вмчк Георги”. Заедно с него съслужиха иконом Георги Дочев, архиерейски наместник на Добричка духовна околия и председател на храма домакин, протойереите Емануил Юсеин, Петър Димитров и Станислав Друмев, както и дякон Благой Иванов.

 В празничния ден светата Църква отдава почит и на свети Лука Симферополски (Войно-Ясенецки). С благословението на Архиерея от Митрополитския катедрален храм “Успение Богородично” беше пренеса иконата на светия Божий угодник с вградена в нея частица от честните му мощи. Светинята ще остане за поклонение в храм “Св. вмчк Георги” в продължение на една седмица.

 Неделята след Петдесетница се нарича Неделя на всички светии. Този празник е твърде древен. Включен е в църковния календар още през IV век. Първоначално той бил учреден, за да се възпоменават всички знайни и незнайни мъченици и бил поставен след Петдесетница, защото върху костите на мъчениците била изградена св. Църква. Според Никифор Калист празникът на всички светии, между които били включени изповедници, аскети, клирици и миряни, постигнали лична светост, бил учреден през време на император Лъв Мъдри (886-912 г.). Той построил храм и искал да го посвети на жена си Теофано, която била света жена. Убедили го, че не е редно да посвещава храм на току-що починал човек, колкото и свет да е бил той. Тогава император Лъв посветил храма на всички светии, живели по земното кълбо, като казал: “Нека и Теофано света да се причисли към тях.” Докато старата химнография възпява само мъченици, новата възхваля светии от всички ликове.[1]

 Митрополит Йоан произнесе проповед в края на светата Литургия, в която заяви, че този неделен ден е наситен с огромна църковна памет. Той допълни, че свети Лука е почитан в целия православен свят, паметта му е намерила “голям отглас от всички православни християни, независимо от тяхната народност.

 Негово Високопреосвещенство отбеляза, че с Неделя на всички светии завършва подвижният цикъл на църковната година: “Ние се движехме по една богослужебна книга, наречена Цветен триод. Тя започва от Пасха и завършва в днешния ден. Последният ден, в който властва Цветният триод е Неделя на всички светии, но алфата и омегата в Цветния триод са празникът Пасха и Петдесетница. Затова на тези два стълба, като празници, почива цялото триодно цветно последование” – каза Архиереят и допълни, че е съвсем естествено и логично светата Църква да иска да отбележи паметта на всички светии.

 Митрополит Йоан насочи вниманието на присъстващите към личността на свети Лука Симферополски, който е светец от ново време, живял и послужил на Бога през XX век. Той обърна внимание и на богоугодното дело, започнало преди няколко години в град Добрич, за въздигане на православен храм, посветен на светеца.

 Архиереят поздрави всички с богатия празничен ден и благопожела Петровите пости да бъдат душеспасителни за нас, както и да имаме молитвите на свети Лука и неговото застъпничество пред Бога.

 Цялата проповед и богослужба може да видите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/808866260425804.


[1] Чифлянов, протопр. проф. Б. Православна литургика. С, 2008, с. 92-93.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре