На 17 юни 2023 г. Националното ловно-рибарско сдружение “Съюз на ловците и риболовците в България (НЛРС-СЛРБ) организира XIV Национален ловен събор в местността “Кобишка кория”, край град Шумен, отбелязвайки 125-та годишнина от своето създаване.

 По този повод Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан беше поканен да отслужи молебен за здраве и да освети знамената на националната организация, ловно-рибарските сдружения и ловните дружини. Архиереят беше съпроводен от ставрофорен иконом Димитър Стойков – архиерейски наместник на Шуменска духовна околия, и свещеник Любомир Георгиев.

 Най-голямата обществена, природозащитна организация в страната се състои от 137 ловно-рибарски сдружения, 5 рибарски и 2 клуба по интереси, обединяващи в себе си повече от 120 000 български граждани.

 Митрополит Йоан произнесе поздравителен адрес към председателя на управителния съвет на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев и всички присъстващи, изказвайки своите искрени поздравления по повод бележитата годишнина и благопожелавайки им крепко здраве, духовни сили, бодрост, търпение, снизхождение и благополучие.

 “Човекът още от сътворението си е получил тази голяма отговорност да бъде добър стопанин на творението Божие. В съвременния свят, в който живеем това е още по-важно и актуално, тъй като изглежда сме забравили, че природата и живителните ресурси, които тя ни осигурява трябва да бъдат пазени и ценени, не само заради нас самите, а за нашите наследници и тяхното бъдеще.

Още от учредяването си през 1898 г. Националното ловно-рибарско сдружение “Съюз на ловците и риболовците в България” насочва своите усилия към опазване на природата на нашата Родина и на правилното отношение към управлението на дивеча и рибата, като изчерпаеми природни ресурси, и опазване на биоразнообразието на страната” – заяви Негово Високопреосвещенство.

 Гости на XIV Национален ловен събор бяха представители на държавни институции, на обществени и неправителствени организации, представители на Световния съвет на лова и опазване на дивеча (CIC), на Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE), както представители на чуждестранни сродни организации.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре