На 25 юни – 3 Неделя след Пасха, събор на светите Доростолски мъченици и ден на мъченическия подвиг на свети преподобномъченик Прокопий Варненски, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави празничната богослужба в посветения на варненския покровител храм. Тържеството продължи с литийно шествие, водено от представителния духов оркестър на Военноморските сили.

 Честването на 213 години от мъченическия подвиг на светия Божий угодник събра в благолепния храм множество християни, жители и гости на морската столица. Сред присъстващите на празника беше и кметът на Община Варна г-н Иван Портних.

 Заедно с митрополит Йоан съслужиха архимандрит Прокопий (Костадинов), игумен на Ботевския м-р „Св. вмчца Марина“, отците при храма-домакин с председател иконом Георги Великов, ставрофорен иконом Дончо Александров – епархийски съветник, както и председатели на варненските храмове. Богослужбата беше песенно украсена от сборна група клиросни певци под диригентството на Тодор Тодоров.

 Малко преди началото на светата Литургия Негово Високопреосвещенство пострига за четци, певци и свещоносци Михаил, Вячеслав и Мирослав.

 В своята проповед Архиереят отбеляза важното значение на мира за човека, вътрешен и външен: “Мирът е в основата на благоденствието на човека, в основата на борбата с греха, и в основата на човешките общества чрез Христос”. Той допълни, че мирът започва в борбата на човека със самия себе си, която е най-жестоката борба.

 “Защото, ако ние виждаме себе си и искаме да имаме мир, то това означава да изпълняваме не само Божиите заповеди, но да се стремим към пълна добродетелност и да имаме вяра. И когато падаме да не се отчайваме, защото днешният ден ни показва образа на свети преподобномъченик Прокопий Варненски, който е нашия светия, пазещ града ни” – каза още митрополит Йоан, припомняйки на присъстващите житието на светеца.

 В знак на особено внимание митрополит Йоан награди с орден “Св. прпмчк Прокопий Варненски” д-р Пламен Хубанов – водещ специалист и създател на очни клиники в гр. Варна и гр. Бургас и на очни медицински центрове в гр. Сливен и гр. Добрич – за заслуги в храмостроителството във Варненска и Великопреславска епархия. С благодарствени грамоти бяха отличени адв. Десислава Везенкова, г-н Николай Василев, г-н Пресиян Илиев, г-н Емил Василев, и г-н Иван Цанков.

 Архиереят поздрави присъстващите с радостния празник и благопожела на всички да имат застъпничеството на свети Прокопий пред Бога.

 Негово Високопреосвещенство освети коливо в края на празничната богослужба, което беше раздадено с осветен рибен дар на присъстващите, веднага след литийното шествие около благолепния храм.

 Цялото богослужение може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/799746241742948.


Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре