С похвално слово за Богородица, Която с майчинското си участие направлява животворно живота на Божията Църква, започва Успенският брой на “Амвон”.

 Богословските размисли ни пренасят в ракурса на осъждане, но и едновременно приемане на света от Църквата. Професор Осипов в поредния материал ни призовава да живеем по християнски днес, като ни призовава да съпоставяме мислите, постъпките, думите, делата си с Евангелието, искрено каейки се и причастявайки се.

 Ставрофорен иконом Дончо Александров насочва мислите ни към придобиване на Божията помощ, което е възможно само при наличие на безусловна вяра, смирение и любов.

 В рубриката “Адам и Ева”затрогващо е четивото на игумения Елена за ролята и съдбата на омъжената жена, която е толкова по-женствена, колкото повече мъжество обладава, за да бъде ласкава, смирена, любяща, да остане просто жена!

 Един особено актуален напоследък проблем за “Противоестествените грехове”, предоставя на вниманието ни епископ Варнава. Особено интересен е материалът на митрополит Антоний Сурожски за “Човешките ценности в медицината”, където са разгледани няколко етични страни, от християнска гледна точка, на помощта на медицината за опазване на човешкия живот.

 Като продължение на морално-етичните страни на медицината е статията за аборта на Никополски и Превезки Митрополит Мелетий (Каламарас). Отец Ясен Шинев акцентира върху един често срещан проблем в Православната църква – наличието на омраза и осъждане. И продължението на тези размисли е статията на С. Комаров за това, че “Невярващите няма да познаят в нас християнина…”.

 В рубриката “Гласът на отците” са представени размислите на свети Силуан Атонски за битката ни с врага, която е ежечасна. Особена свежест лъха от представеното интервю с отец Борис Борисов, чийто живот е съчетание от живот на свещенослужител и музикант.

 Още разнообразни и интересни четива предлага този брой на “Амвон”, които могат да отговорят на търсенията на православния читател!

         

 

Нагоре