С Архиерейска света Литургия започна новата 2023/2024 учебна година в Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски”. Светата Божествена литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужение с ректора на семинарията Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий. В светото богослужение участваха и заместник-ректорът архимандрит Мелетий, ефимерият протойерей Козма Поповски, протодякон Александър Нешев и дякон Слави Спасов.

 Преподаватели, възпитатели, служители, родители и богомолци изпълниха Божия дом, за да се помолят, поклонят на Кръста Господен и посрещнат заедно със семинаристите откриването на новата учебна година. По време на богослужението молитвено участие взеха д-р Ваня Кастрева, началник на Регионално управление на образованието, както и г-жа Ваня Станчева, старши експерт в Регионалното управление по образование, проф. д-р Павел Павлов, зам.-декан на Богословкия факултет, и други официални гости.

 В края на св. Литургия Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан се обърна с отеческо слово към вярващите. Той сподели своите спомени от времето на обучението си в Софийската духовна семинария, когато учебната година по традиция е започвала на 14 септември – празника Въздвижение на Честния Кръст Господен. Този празник, продължи Владиката, винаги се свързва с началото на учебната година. Като християни трябва да помним, че нашето спасение е благодарение на тежкия кръст на Изкупителя, Който дойде, пострада много заради нас и биде убит, и Възкръсна по думите на евангелист Йоан Богослов. В края на проповедта си, Владиката поздрави вярващите и семинаристите от името на Негово Светейшество Българския патриарх и митрополит Софийски Неофит. Той пожела да възрастват във вярата, да бъдат ревностни в усвояването на преподаваните знания и да не пестят труда си в ученето, да полагат усилия в изучаване на богослужебния ред и с радост в сърцата да изпълняват задълженията си на семинаристи. Негово Високопреосвещенство изказа и благодарността си към ректора на Семинарията епископ Пахомий за големите грижи, които полага за нашата духовна Алма Матер.

 От своя страна Негово Преосвещенство епископ Пахомий благодари на митрополит Йоан за отеческия благослов и за поздрава на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Той благодари и на митрополит Йоан за празничното богослужение и благодатните слова, с които се обърна към присъстващите в храма. Ректорът пожела на учениците повече ревност, повече дръзновение и ги насърчи да постоянстват в учението.

 Поздравления за началото на учебната година в Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски” бяха изпратени от г-н Константин Павлов, кмет на район Лозенец.

Източник: Официален сайт на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски” – http://sofia-seminaria.org/17325/.

         

 

Нагоре