Днес в двора на Районен център по трансфузионна хематология – Варна беше осветен първият в България мобилен пункт за кръводаряване. Специализираният автомобил е закупен със средства, събрани от благотворителната кампания на сдружение “Аз вярвам и помагам”.

 С тържествена церемония Председателят на сдружението Владислав Николов връчи ключовете на мобилния пункт на Директора на РЦТХ – Варна д-р Жанина Йорданова.

 Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави водосветът. Той беше придружен от свещеник Любомир Георгиев, служещ в Митрополитския катедрален храм “Успение Богородично”.

 Изработването на специализирания автомобил отнема повече от осем месеца. В него има две работни места, които могат да осигурят кръвопреливане и кръводаряване много по-лесно във всяка точка на страната. Целта е при кампании с по-голяма мобилност да се посещават общини, градове и села, което да помогне на лекарите в снабдяването на болниците с кръв.

 Д-р Йорданова благодари за дарението на екипа на сдружение “Аз вярвам и помагам” и изрази своята надежда “този мобилен пункт да промени рязко интереса към кръводаряването във Варна и в областта”.

 Г-н Николов сподели въодушевлението си, че в продължение на осем години, чрез събиране на капачки, стотинки и дарения, екипът на сдружението и техните партньори работят за закупуването на специализирана медицинска апаратура. През настоящата година беше дарена и първата за Варна специализирана и изцяло оборудвана детска/неонатална линейка[1].

 Митрополит Йоан благопожела в словото си добър успех на всички трудещи се в Районния център по трансфузионна хематология – Варна, както и мобилният пункт за кръводаряване да бъде от ползва за обществото ни, да помогне за съхраняването и спасяването на човешки животи.

 Архиереят изтъкна, че кръводаряването е много важен процес и “всеки човек трябва да има разбирането, че би било добре да дари кръв”.

 Той прочете молитва за освещаването на специализирания автомобил, а също и за шофьорите му, с които се срещна и разговаря малко по-късно.

 Събитието продължи с поздрав от служители на кръвния център. След това мобилният пункт беше официално открит и нагледно беше показано как той функционира.


[1] Вж.: https://bnr.bg/varna/post/101780774/kak-izglejda-parvata-za-varna-detska-lineika-galeria.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре