Днес в двора на Центъра за специализация и професионална подготовка – Варна беше проведена церемония, на която завършващите стажанти положиха клетва. По този повод Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен и благослови новите полицейски служители.

 ЦСПП – Варна е структурно звено на Академията на МВР, специализирано в подготовката на полицейски служители от младши изпълнителско ниво. Създаден е през 1975 г.

 Заедно с Архиерея съслужи свещеник Любомир Георгиев, служащ в Митрополитския катедрален храм “Успение Богородично”.

 “Скъпи млади хора, на вас българското общество е възложило не само своето доверие, но и своята обич и уважение” – с тези думи се обърна Варненският и Великопреславски митрополит към полагащите днес своята клетва. Митрополит Йоан отбеляза, че светата Църква винаги се моли за служителите на МВР, защото те имат нелеката отговорност да се изправят пред злото, бидейки на първите редици в борбата с него.

 Негово Високопреосвещенство благопожела здраве и добър успех на завършващите стажанти и Бог да им дава мъжество, любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание, плодовете на духа (срв. Гал. 5: 22 – 23), “за да може да възраствате смели, твърди, силни, да имате добри семейства, да възпитате добри деца и с вашия личен пример да бъдете не само – като ви погледне човек – стожери и да свидетелствате чрез униформата си, че представлявате реда и дисциплината, но и вътрешният човек, благодатен и силен, да свидетелствате за доброто и красотата на човешкия образ”, изтъкна митрополит Йоан.

 Сред официалните лица беше г-н Кирил Ценкин, заместник-министър на Министерството на вътрешните работи, който призова завършващите: “Бъдете достойни служители, оказвайте етичност и уважение, за да пазите авторитета на професията и да бъдете уважавани и вие”.

 Лично Ректорът на Академията на МВР – Старши комисар доц. д-р Иван Видолов – поздрави новите служители, като отбеляза, че “през месеците на усилена специализирана подготовка, вашата съвместна мисия завършва успешно”. Той допълни, че новото попълнение от комисари ще се влее в няколко структури на вътрешното ведомство на МВР и “ще се включи активно в опазването на обществения ред и защитата на гражданите” – заяви още доц. Видолов.

 Комисар Даниел Пашов, Директор на ЦСПП – Варна поздрави завършващите и огласи тримата отличници на випуска – стажантите Таня Георгиева, Гергана Христова и Кристиян Петков, на които Старши комисар Видолов връчи грамоти.

 Тържествената церемония завърши с химна на Република България.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре