На 29 септември 2023 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен за здраве и благоденствие по повод 60-тата годишнина на Катедрата по педиатрия към Факултет “Медицина” на Медицински университет – Варна “Проф. д-р Параскев Стоянов”.

 Юбилеят е повод да се подчертаят успехите и постиженията на Катедрата, която от нейното основаване през 1963 г. досега се е утвърдила като един от водещите експертни центрове в България. Като част от юбилейната програма, която започна с инициатива, посветена на Световния ден на редките болести – 28 февруари, е провеждането на множество конференции, експертни срещи и кампании за профилактика на детското здраве, които ще продължат до месец ноември.

 Тържеството се проведе в 1-ва Аудитория на МУ – Варна. В богатата програма бяха представени успехите и постиженията на Катедрата през изминалите шест десетилетия, нейните най-видни представители, които са допринесли за утвърждаването ѝ като един от водещите учебни, лечебни, диагностично-консултативни и научноизследователски центрове по педиатрия в България.

 Специално внимание беше обърнато и на младите специалисти, които споделиха, под формата на видео обръщения, своите впечатления, емоции, очаквания и благодарност към Ръководителя на Катедрата проф. д-р Виолета Йотова, както и към целия екип от преподаватели и ментори.

 Заедно с Варненския и Великопреславски митрополит в молебена взе участие свещеник Любомир Георгиев, служащ в Митрополитския катедрален храм “Успение Богородично”.

 Митрополит Йоан изрази своята сърдечна благодарност за поканата да присъства на тържественото събитие. Той поздрави Ръководителя на Катедрата, както и целия преподавателски колектив за изпълването на бележитата годишнина.

 Архиереят благопожела благодатен успех, здраве и сили. Той подари на проф. Йотова икона с образа на Господ Иисус Христос Пантократор (Вседържител).

 Лично проф. Йотова връчи почетни награди и отличия на МУ – Варна на личности, чиито имена са свързани с 60-годишната история на Катедрата и имат заслуги в развитието на детското здравеопазване на България, сред които е и Негово Високопреосвещенство.

 Събитието завърши с музикален поздрав от 3-годишния Самуил Тодоров, който изпълни добруджански танц със своите баща и дядо.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре