На 29 октомври, 7 Неделя след Неделя подир Въздвижение, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави Божествената света Литургия във варненския храм, посветен на светия цар Борис–Михаил, покръстител на българите.

 В празничното богослужение взеха участие председателят на храма иконом Ясен Керчев, свещеник Венцислав Георгиев и дякон Благой Иванов. Сборна група от клиросни певци под диригентството на Тодор Тодоров украсиха песенно богослужбата в благолепния храм.

 Митрополит Йоан произнесе слово пред присъстващите, посветено на значението на злите и на добрите думи, в което отбеляза: “Живеем в странни времена. Свидетели сме на дълбока непремереност в употребата на думите. Гневът, злобата, яростта, необуздаността, жестокостта вземат връх в отношенията между хората. Човек има чувството, че се води война между самите думи. Налице е силна вербална агресия в обществото, която прерасна и в открита физическа агресия. Липсата на преценка пред кого се говори, честата необмисленост и прибързаност в използването на думите доведе до пълен хаос и в нашето общество. Всичко това ярко свидетелства за острия дефицит на четене на Словото Божие. Всички ние православните християни сме изправени пред предизвикателството на злите думи и тяхната честа употреба. Днес ние хората се замеряме с думите и така много се оскърбяваме взаимно”.

 Архиереят се обърна с призив към всички християни: “Нека се постараем редовно да четем Словото Божие. По този начин ще добием премереност на нашата реч. Ще носим в сърцето си благодатните слова на Писанието. Ще имаме ясната преценка за употребата на собствените си думи и ще внимаваме над себе си, помнейки онова, което е казал св. ап. Павел: „Всичкото Писание е боговдъхновено и полезно за поука, изобличаване, изправяне и назидаване в правдата, за да бъде Божият човек съвършен и годен за всяко добро дело“ (2 Тим. 3:16–17)”.

 Негово Високопреосвещенство благопожела здраве и добър успех на духовниците и енорията при храма, който тази година отбеляза своята 100-годишнина.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре