На 4 ноември 2023 г., Архангелова задушница, множество християни в град Варна почетоха паметта на своите починали близки. На Централните варненски гробища беше проведен военен ритуал с трисагий и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите воини във войните 1912 – 1918 г., в памет на всички вождове и войни, паднали по бранните полета за Отечеството. След това митрополит Йоан възглави заупокойна молитва за приснопаметните Варненски и Великопреславски митрополити.

 Според учението на св. Църква земният живот е странстване и път към небесното отечество; смъртта е сън, подир който умрелите ще възкръснат за нов живот (1 Кор. 15:51–52), а денят на смъртта е ден на ново раждане в небесата за блажен и вечен живот. Тялото на човека е храм на Светия Дух (1 Кор. 3:16) и съсъд на безсмъртната душа. При погребението то, макар да се връща в земята, от която е взето, подобно на зърното, паднало в земята, се облича в нетление и безсмъртие (1 Кор. 15:44, 53) и при Второто пришествие на Господа ще възкръсне[1].

 Заедно с Архиерея съслужиха духовници при Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“. За молитвеното настроение на присъстващите песенно допринесе мъжкият хор при варненската катедрала с диригент Валентин Кубратов.

 Заупокойната молитва за загиналите войни започна след приемането на почетния караул от Флотилен адмирал Георги Пенев, Заместник–командир на Военноморските сили и след като Представителният духов оркестър на ВМС изпълни химна на Българската армия “Велик е нашият войник”.

 Негово Високопреосвещенство заяви: “Ролята на живите човеци и техните молитви за покойниците – свидетелства един от великите първойерарси на светата Църква – е от огромно значение за промяната на тяхната задгробна участ. Ясно е, че човек трябва да бъде вярващ и с вяра да възприеме Възкресението Христово, но свети апостол Павел ни свидетелства: “Не искам, братя, вие да не знаете за починалите, за да не скърбите, както и другите, които нямат надежда” (1 Сол. 4:13)”.

 Архиереят благопожела Бог да дава сила, здраве и мир на представителите на Военноморските сили.


[1] Протопр. Благой Чифлянов. Православна литургика. Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, София, 2008, с. 315.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре