На празника Въведение Богородично, Ден на православната християнска младеж и семейство, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави Божествената света Литургия в Митрополитския катедрален храм “Успение Богородично”.

 Празникът Въведение Богородично бил въведен към VII в. на Изток.[1] Иконата “Въведение на Божията Майка” представя 3-годишната св. Отроковица, възкачваща се по стъпалата и влизаща в храма. Изобразеното на тая икона събитие трябва да ни внушава желанието да водим децата си в храма Божи, от млади години да ги учим на молитва и слушане Св. Писание, за да могат и те да растат в благочестие и все по-високо да се издигат по стъпалата на добрите дела и благочестивите помисли.[2]

 В края на богослужението Негово Високопреосвещенство прочете молитва към Божията Майка с моление за нейното застъпничество, закрила и покров над морската ни столица.

 Заедно с Архиерея в празничната богослужба съслужиха протойерей Михаил Манев, свещеник Любомир Георгиев и дяконите Благой Иванов и Николай Дяков.

 Митрополит Йоан произнесе проповед пред множеството присъстващи в храма: “Православните християни в нашата Родина особено почитат празника Въведение Богородично, който се смята за ден на православната християнска младеж и семейство. Чрез почитането на Богородичните празници се изразява нашата велика любов към Св. Богородица и дълбоката ни вяра в нейното постоянно застъпничество и покров над нас. Св. Григорий Палама в своето слово за Въведение Богородично казва: „Ако дървото се познава по своя плод и „всяко добро дърво дава добри плодове“ (Мат. 7:17), то Майката на Самото Добро и Родителката на Присносъщната Прекрасност нима несравнимо не превъзхожда със Своята прекрасност всичко прекрасно, което съществува както в света, така и на небесата?“.

 Висок и недостижим за нас е съвършеният пример на живота на Богоматер, но всеки, който искрено желае да благоугоди на Бога, е призван да подражава на нейния начин на живот. Горещата любов към храма, молитвата, словото Божие, трудът, великото смирение с пълна преданост на волята Божия – това са добродетелите, които постоянно са украсявали подвига на Пресветата Дева и които трябва да внасят красота и в нашия живот.

 Нека да бъдем православни християни не само по име, но и по житие. И ако ние вървим по стъпките на Св. Богородица и с вяра и любов се приближаваме към нея, то тя, като Майка на Бога и като наша всеблага Майка, ще ни защити от всякакво зло и ще ни приведе в небесния чертог на славата на Своя Син и наш Бог. Амин!” – заяви Негово Високопреосвещенство и благопожела на всички здраве, никога да не допускат отчаянието до себе си и да просят застъпничеството на Пресвета Богородица.


[1] Протопр. Благой Чифлянов. Православна литургика. Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, София, 2008, с. 99.

[2] Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991, с. 580–581.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре