С празнична вечерня започнаха тържествата по повод храмовия празник на академичния параклис “Св. Климент Охридски” в Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Вечерното богослужение бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който съслужи с архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставр. ик. д-р Стефан Стайков, ставр. ик. Михаил Михайлов, прот. Сава Кокудев и дякон Кирил Попов.

 Песнопенията бяха изпълнени от преподаватели и студенти, водени от доц. д-р Любомир Игнатов, като гост на клира бе и проф. д-р Константинос Николакопулос от университета Лудвиг-Максимилиан, Мюнхен, дошъл за тържествата по повод стогодишнината на Богословския факултет. Молитвено участие в празничното богослужение взе и Негово Преосвещенство Агатополският епископ Йеротей, викарий на Сливенския митрополит.

 Кулминацията на тържествата по повод стогодишнината на Богословския факултет ще бъде в утрешния ден, когато ще бъде отслужена архиерейска света Литургия от митрополити и епископи на БПЦ-БП. Богослужението бе излъчено и на живо в официалната страница на Св. Синод във Facebook: https://www.facebook.com/watch/100064746637187/?ref=embed_video.

 Празничното богослужение в утрешния ден също ще бъде излъчено на живо в официалната страница на Св. Синод в социалната мрежа Facebook.


Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков

Източник: Официален сайт на Българската православна църква – Българска Патриаршия: https://bg-patriarshia.bg/news/praznichna-vechernya-v-akademichnia-paraklis-na-bogoslovskia.

         

 

Нагоре