“В този толкова празничен ден, който е естествената връхна точка на всички прояви, с които през цялата година отбелязвахте своето столетие, мислите и молитвите ни са с всички вас, заедно с всесърдечните ни благопожелания за светли бъднини и за нови, още по-големи успехи в продължаването на равноапостолното дело на свети Климент, който е за всички нас високо и трудно достижимо мерило и чието име е име, което задължава”, каза в посланието си към декана, преподавателите и студентите на Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

 Празненства по повод стогодишнината на Богословския факултет имаше през цялата настояща година – конференции, кръгли маси, дискусии и памет за отишлите си преподаватели и декани. Кулминацията на тържествата бе в края на месец ноември, когато се състоя и международната конференция Богословие – Църква – Общество в диалог.

 Богослужебните тържества започнаха вчера с отслужването на празнична вечерня, а днес светата Божествена Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който съслужи с архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставр. ик. д-р Стефан Стайков, ставр. ик. Михаил Михайлов, прот. Сава Кокудев, прот. проф. Иван Иванов и дякон Кирил Попов. Песнопенията на утринното богослужение бяха изпълнени от преподаватели и студенти, водени от доц. д-р Любомир Игнатов, като гост на клира бе и проф. д-р Константинос Николакопулос от университета Лудвиг-Максимилиан, Мюнхен. Литургичните песнопения бяха изпълнени от хора на митрополитския катедрален храм “Св. Неделя”.

 По време на причастния канон проповед за празника произнесе студентът в трети курс Младен Иванов, който обърна внимание върху величавото дело на свети Климент Охридски, закрепило духа, вярата и любовта в народа ни.

 Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан поздрави декана и ръководството на факултета от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, като прочете и отправено от него приветствие, в което той поздрави всички преподаватели, студенти и служители и им пожела: “Носете с достойнство името на светия Охридски чудотворец и не скъпете силите и талантите си в умножаването на плодовете от неговото колосално в измеренията си духовно, книжовно и просветно дело, следвайки призива на апостола: „Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и, като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им“ (Евр. 13:7)”.

 От името на Негово Светейшество и Св. Синод с орден “Св. св. Кирил и Методий” – I степен, бе награден проф. д-р Александър Омарчевски, дългогодишен преподавател и бивш декан на Богословския факултет. От своя страна проф. Омарчевски благодари за оказаната му висока чест.

 Доц. д-р Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет, благодари на митрополит Йоан за неговата духовна грижа към факултета, преподавателите и студентите и изрази надежда сътрудничеството между Богословския факултет и Българската православна църква да продължи.

 Молитвено участие в тържественото богослужение взеха Техни Високопреосвещенства митрополитите Западно- и Средноевропейски Антоний, Неврокопски Серафим и Врачански Григорий, както и епископите Агатополски Йеротей, викарий на Сливенския митрополит и Браницки Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски”. На богослужението присъства и новоизбраният ректор на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев.

 Празничната програма продължи с литийно шествие до паметника на свети Климент Охридски, намиращ се в близост до Софийския университет. Там студенти и преподаватели поставиха венец и бе направена паметна снимка. Празничното богослужение бе излъчено и на живо в официалната страница на Св. Синод във Facebook: https://www.facebook.com/100064746637187/videos/2082892358756850.


Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков

Източник: Официален сайт на Българската православна църква – Българска Патриаршия: https://bg-patriarshia.bg/news/tarzhestvena-arhiereyska-sveta-liturgia-po-povod-hramovia-pr.

         

 

Нагоре