На 30 ноември – Андреевден – Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави празничната света Литургия в храма, посветен на светия апостол Андрей Първозвани. Архиереят произнесе прошения към Всеподателя Бога на Великата и Сугубата ектении за възстановяване на здравето на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит.

 Благолепният храм беше изпълнен от множество християни, които съучастваха в празничната богослужба. Радостта на енорията беше допълнена и от пострижението на двама нови четци, певци и свещоносци – Валери и Борис.

 В съслужение с митрополит Йоан бяха председателят на храма протойерей Михаил Миленков, ставрофорен иконом Петко Минчев, ставрофорен иконом Василий Селемет, протойерей Павел Максимов, свещеник Николай Митев и дякон Благой Иванов. Сборна група от клиросни певци с диригент Тодор Тодоров украси песенно богослужението.

 В края на светата Литургия Архиереят произнесе проповед, засягайки евангелското четиво, посветено на празничния ден. Той отбеляза още, че Варненската и Великопреславска епархия с особена тържественост отбелязва паметта на Първозвания Христов апостол, който е проповядвал Евангелието по тези земи и когото чедата на епархията приемат за свой покровител и молител пред Бога.

 Сред присъстващите беше и кметът на район “Приморски” г-н Николай Желязков, на когото Негово Високопреосвещенство пожела здраве и успех във вършенето на добри дела. Той благопожела на всички радост, утешение и упование в Господ Иисус Христос.

 След това в двора на храма последва отслужването на водосвет и освещаването на приготвения рибен дар, който беше раздаден на присъстващите.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре