Радостно посрещнаха празника Рождество Христово боголюбивите християни от град Търговище, които съучастваха в празничната света Литургия в храм “Св. Йоан Рилски”, възглавена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. По време на Малкия вход Архиереят награди с духовното отличие “иконом” отец Димитър Байков и отец Анатоли Тодоров. Празничният ден беше допълнен и от пострижението на новите четци, певци и свещоносци – Слав и Исаак.

 С Негово Високопреосвещенство съслужиха председателят на храма ставрофорен иконом Славчо Проданов, архиерейски наместник на Търговищка духовна околия, свещеник Венцислав Георгиев и дякон Благой Иванов. Песенно богослужбата украси сборна група от клиросни певци под диригентството на Тодор Тодоров. Сред присъстващите бяха Кметът на Община Търговище д-р Дарин Димитров и Областният управител на Област Търговище г-жа Гергана Цонева.

Рождество Христово е Господски празник, учреден от Римската църква около 330 г. за възпоменаване на Рождението по плът на нашия Господ Иисус Христос. Рим поставил този празник на 25 декември, защото според новия тогава календар 25 декември бил датата на зимното слънцестоене. Ползвайки традицията за езическия празник на непобедимото слънце, честван на тоя ден, Църквата е наредила в него да се чества рожденият ден на истинската Светлина, на Слънцето на правдата, Христос Господ, Който се роди от Дева, за да просвети онези, които живееха в тъмнина и смъртна сянка. За определението на тази дата са допринесли и сведенията, дадени от светите евангелисти. Според тях св. Йоан Кръстител бил шест месеца по-голям от Господа Иисуса Христа (Лука 1:26) и светият Предтеча казал за Христа: “Той трябва да расте, пък аз да се смалявам” (Йоан 3:30). Съгласно тези думи празникът Рождение на св. Йоан Кръстител бил поставен на 24 юни, т.е. след лятното слънцестоене, когато започнало намаляването на деня, а празникът Рождество Христово – шест месеца след горната дата, на 25 декември, т.е след зимното слънцестоене, когато започвало увеличаването на деня.[1]

 След като огласи Патриаршеското и синодално Рождественско послание, митрополит Йоан заяви:

 Уважаеми г-н Кмет, г-жо Областен управител,

 Ваше Високоблагоговейнство,

 Високоблагоговейнни, Всеблагоговейни и Благоговейни отци,

 Обични в Господа братя и сестри, жители на град Търговище,

 Това беше Синодалното ни послание, което четем на самия празник. От свое име Ви поздравявам и от името на Епархийското ръководство на Варненска и Великопреславска епархия желая Бог да пази този град. Родилият се Богомладенец да ни закриля от беди, злощастия, скръбни обстоятелства, земетръс, наводнения, лоши ветрове, градушка, глад, огън и меч, и да ни спомага във възпитанието и духовното преобразяване на човека, чрез идването на Спасителя Христос.

 Днес отслужихме св. Божествена Литургия. Вече трета година, така да се каже, я служим в градовете от епархията – Шумен, Добрич и тази година в Търговище. Защото този празник ни позволява да отпразнуваме в самия град. На Пасха това не е възможно. Освен това искам да Ви пожелая едно важно действие, което според мен е от особена важност – да внимаваме в отношенията си към своя ближен, да бъдем човеци.

 Ето това послание, със своята помпозност, ни каза две неща. Едното, че ние трябва да имаме любов към Бога, а другото – любов към човека. Тази двойна заповед на Христос, защото ако не обичаме човека, не можем да обичаме Бога, т.е. Христос иска едно нещо от нас – да проявяваме своята човечност, това е християнският живот. Иначе другото е само на думи и слова, които ако не се спазват животът на човека няма да има особен смисъл, в съдържанието на онова, което се говори.

 [...]

 Честито Рождество Христово!

 На всички Вас, обични в Господа братя и сестри, желая здраве, благодатна и успешна Новата 2024 година! Да ни пази Бог от бедствия, да запази държавата ни в мир и най-вече ние да запазим собствените си души и мира в обществото, като човеци, помежду си!

 Цялото слово на Архиерея може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/922260729618684.

 Множеството християни поздравиха отличените отци, на които митрополит Йоан благослови да раздадат анафората в края на Василиевата света Литургия.


[1] Протопр. Благой Чифлянов. Православна литургика. Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, София, 2008, с. 95–96.

Изготви: Екип на Варненска и Великопреславска света митрополия

         

 

Нагоре