На 1 януари 2024 г., когато светата Църква почита Господския празник Обрезание Господне и паметта на свети Василий Велики, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави празничната света Литургия в Митрополитския катедрален храм “Успение Богородично”.

 Заедно с него съслужиха отците при храма: иконом Йордан Найденов, секретар на Варненска и Великопреславска света митрополия, иконом Ивалин Славов и свещеник Любомир Георгиев. По време на Василиевата света Литургия прозвучаха специални прошения към Бога за новата година, които бяха огласени от дякон Благой Иванов.

 Отец Йордан Найденов произнесе проповед, в която засегна какъв смисъл се дава днес на думата щастие, използвана многократно в пожеланията за началото на новата година: “Щастието е една от добрините на света... Християнинът трябва да търси своето щастие в щастието на другите. В своите добри дела, в мирната си душа, в спокойната си съвест. А съвестта е спокойна, когато е чиста, когато не е зацапана, затъпена с грехове и престъпления”.

 В края на богослужбата митрополит Йоан прочете молитва за новата година – тя да бъде благодатна, мирна, спокойна, изпълнена с добър и благодатен успех за всички.

 Негово Високопреосвещенство поздрави всички присъстващи с първия ден от 2024 година и обърна внимание на честваните днес празници. Той благопожела новата година да е изпълнена със здраве, благоденствие и мир.

 Цялото богослужение може да видите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/1423551051933011.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре