Светата Божествена Литургия на Неделя Сропустна беше възглавена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, духовен надзорник на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" в съслужение с ректора на Семинарията  Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий. В светото богослужение участваха още архимандрит Никодим, ефимерият протойерей Козма Поповски и дякон Слави Спасов.

 Ученици и богомолци изпълниха Божия дом, за да се помолят в навечерието на Великия пост.

 На клира пяха учениците от дванадесети клас, водени от преподавателя си г-н Тодор Костов.

 По време на Литургията беше произнесена заупокойна ектения за душата на Негово Светейшество Българския патриарх и митрополит Софийски Неофит – новопреставлен.

 В края на светата Литургия Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан се обърна с отеческо слово към вярващите. Той призова християните да засилят молитвата си към Бога, да смирят себе си, да ограничат осъждането на ближния, да се подготвят с Тайнството Покаяние (Изповед), за да могат достойно да пристъпят към светите Дарове. На всички вярващи Владиката пожела спасителен пост.

 От своя страна Негово Преосвещенство епископ Пахомий благодари на митрополит Йоан за възможността да извършат св. Литургия заедно в навечерието на Великия пост.

 В края на богослужението Митрополит Йоан раздаде анафората на учениците и православните християни.

Източник: Официален сайт на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" - https://sofia-seminaria.org/18540/

         

 

Нагоре