В късния следобед на 17 март – Неделя Сиропустна – започна вечерното богослужение с чина на взаимно опрощение в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“. В съборното богослужение се включиха множество духовници и християни от морската столица, които дадоха и помолиха за прошка в навечерието на св. Четиридесетница, особено благоприятното време за духовно израстване.

Светата Четиридесетница е период от църковната година, който обхваща цели седем седмици (48 дни), предшестващи великия християнски празник Възкресение Христово. Несъответствието между названието и числото на дните се дължи на факта, че този период асимилирал два различни по произход и цели постни цикъла на древната Църква: четиридесетдневния следбогоявленски пост и едноседмичния предпасхален пост.

 Родината на следбогоявленския четиридесетдневен пост е египетската пустиня. По подражание на Господ Иисус Христос, Който, след като се кръстил от Иоан в реката Иордан, бил отведен от Духа в пустинята и там постил четиридесет дена и четиридесет нощи (Мат. 4:1–2), египетските аскети постили след Богоявление, от 7 януари до 15 февруари.

 За разлика от този чисто аскетически пост, светите отци и древни канони споменават за предпасхален пост, който първоначално траел един ден, после – два дена, а накрая – една седмица, познати под названието Велика седмица. Този пост бил задължителен за всички християни: аскети, клирици и миряни.[1]

 Малко преди чинът на взаимно опрощение да започне ставрофорен иконом Дончо Александров произнесе проповед, в която изтъкна, че тази година навлизането ни в благоприятното време на Великия пост съвпада с преживяването на раздялата ни с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. „Нека Бог да прости и упокои неговата душа! Безспорно тази раздяла внася в нас размисъл за човешкия живот, за пътя и стремежа към вечността“, каза отецът.

 Той заяви още, че времето на Великия пост е пътуване към живота, пътуване към възкресение. „Великият пост не е цел, а е средство, чрез което ние да се доближим до Бога и да бъдем заедно с Него“ – отбеляза председателят на варненския храм „Св. Атанасий“ и допълни: „Нека да помислим в поста нашият стремеж, нашите очи да са насочени навътре към нас самите, към себе си“.

 Отецът благопожела на всички постът да бъде благодатен, изпълнен с радост, с духовно обогатяване, милосърдие и любов към ближния.

 Цялата проповед на отец Дончо може да видите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/7072504822847349.


[1] Протопр. Благой Чифлянов. Православна литургика. Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, София, 2008, с. 83.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре