На 2 юни 2024 г. с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан духовници от цялата епархия съслужиха празничната света Литургия в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“. По време на богослужението Архиереят прочете молитви за благодатен успех в провеждането на избори на делегати за предстоящия Патриаршески избирателен събор.

 Митрополит Йоан произнесе проповед, в която наблегна на честваното евангелско събитие – беседата на Господ Иисус Христос със самарянката.

 Неделята на самарянката има вътрешна връзка с предходната и следващата недели – Неделя на разслабления и Неделя на слепия. Трите недели са наречени по евангелските четива, които се четат в литургиите на тези дни. Химнографията на тези седмици ни представя Христос като Лекар на душите и телата, като извор на живота и като светлина на света. Вътрешната връзка между трите евангелски перикопа и трите празника на средните недели на пентикостара е, че и трите разказа се развиват около водни извори: изцеряването на разслабления станало при къпалнята Витезда, беседата със самарянката – при Иакововия кладенец, а изцеряването на слепия – чрез плюнката на Христос и след измиването в къпалнята Силоам.

 Влияние върху тези три недели има и празникът Преполовение, в който Господ Иисус Христос се възпява като Учител, Който притежава жива вода, утоляваща жаждата на човешката душа. Този лайтмотив изпъква и в отпустителния тропар: „Преполовившуся празника жаждущую душу мою благочестия напой водами…“.[1]

 Цялото слово на Негово Високопреосвещенство може да видите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/1110103026888417/.

 На своето заседание от 19 март 2024 г. Светият Синод реши и oпредели на 30 юни 2024 г. да бъде свикан Патриаршески избирателен църковен събор за избор на нов Български патриарх. По този повод на 2 юни в епархиите на Българската православна църква – Българска Патриаршия бяха проведени избори на делегати за Патриаршеския избирателен събор.


 [1] Протопр. Благой Чифлянов. Православна литургика. Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, София, 2008, с. 91.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре