На 9 септември 2015 г. - Седмицата на православната книга продължи с Богословска конференция на тема "Катехизацията и въцърковяването" в Аулата на Икономическия университет в гр.Варна.

Доклад на тема "Възпитанието на децата според св.Отци на Църквата" бе изнесен от архимандрит Хризостом Майдонис - протосингел на митрополията на Арнея, Йерисос и Света Гора.

Поради неотложни ангажименти доклада на доц. д-р Магдалена Легкоступ от Православния Богословски факултет на ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий" на тема "От благовестие към катехизация - забравеното тайнство на просветлението" бе прочетен на присъстващите от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Интерес предизвика доклада от прот. Александър Торик на тема "Въцърковяването", в който той обърна внимание на мисионерската дейност на Православната църква и предизвикателствата към свещенослужителите във въцърковяването на невярващите на достъпен език в наше време.

Вечерната сесия на Седмицата на православната книга продължи с представянето от г-жа Анула Христова на книгите от Синодално издателство - "Юродиви ради Христа" от Монах Мойсей Светогорец която съдържа 12 материала за различните страни за неговата словесност като човек, публицист, болеещ за съвременния човек.

Ставрофорен иконом Павел Гърбов представи своята книга "И в България просияли. Жития и богослужебни последования на Св.Ахилий Лариски и Св.Николай Вуненски (Нови)".

Председателя на православното издателство "Света Гора" Aтанасий Зоитакис изнесе своята беседа на тема "Православното просветителство и Европейско просвещение.

Втория ден на Седмиицата на православната книга завърши с беседата на Негово Високопреосвещенство Едески митрополит Йоил за "Насъщният хляб".

         

 

Нагоре