С тропара на Петдесетница бе открита Седмицата на православната книга Варна 2015. На 7 септември вечерта от 18:00 часа в пленарната зала на Община Варна бе посрещнат Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, съпътстван от официални гости, пристигнали за единственото по рода си книжовно събитие у нас.

Тази година Седмицата е посветена на 1150 години от покръстването на България. Негово Високопреосвещенство приветства всички дошли в залата и уважили с присъствието си откриването на междуправославния форум. И наблегна на факта, че именно във Варна, Карадж тепе, е открит и най-ранният скрипториум в Европа; че последните научни и археологически проучвания сочат недвусмислено, че тук е била ковачница на християнската книжовност, която е потекла към вътрешността на континента, просвещавайки и християнизирайки го. После посочи, че темата на тазгодишните доклади в пленарната зала е точно „Мисията на Църквата за спасението на човека”.

Патриаршеско приветствено слово към организаторите и участниците на Седмицата бе огласено от протосингела на Софийска св. митрополия високоблагоговейният ставрофорен иконом Ангел Ангелов.

Със специално приветствие от името на Началника на Военноморските сили се обърна капитан Коста Ангелов.

Водещият на форума – протойерей Василий Шаган, даде думата на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан да прочете своя доклад на тема: „175 години от раждането на Варненския и Преславски митрополит Симеон”.

Митрополит Йоан изказа първо своята благодарност, че е правоприемник на такива дейни просвещенци, като неговите предшественици на Варненската катедра. Изтъкна дългогодишната дейност на големия български книжовник и просветител, какъвто е бил митрополит Симеон. Редакции, преводи на богослужебна литература, основаване на Богословския факултет при Софийския университет, организиране превода на Синодалната Библия – това са само част от заслугите на неуморния труженик на Божието Слово.

После президентът на Международния обществен фонд „Единство на православните народи” проф. Валери Алексеев изнесе беседа, в която сподели своите виждания относно настоящите геополитически движения в света и на Балканите.

Логично продължение на темата за православната книжовност в древна Варна бе докладът на Венцислав Каравълчев от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Той се спря на малко проучени факти и обстоятелства от живота на св. Цар Борис – Михаил, започвайки от новооткрития скрипториум, който е бил под неговото пряко попечителство. Като например личното познанство на свети цар Борис със св. Константин – Кирил Философ още от времето на Брегалнишката мисия на просветителя на славянските народи; уникалността на личността на царя – монах, на съвместяването на монашеското послушничество с владетелското управленчество на цял народ и др.

Накрая Негово Високопреосвещенство покани учения медиавист г-жа дфн Анна-Мария Тотоманова да представи преводът на новобългарски език на Бориловия синодик, както и новоизлезлия Речник-индекс към него. Те са дело на сборна група учени преводачи и представляват ценен принос в нашата съвременна книжнина.

Текст: Анула Христова

         

 

Нагоре