На 26 октомври 2016 г. Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Света Литургия в храм "Св. вмчк. Димитър" гр. Омуртаг.

В празничното богослужение участваха ст. ик. Славчо Проданов - архиерейски наместник на гр. Търговище, прот.Красимир Андонов - председател на църковното настоятелство, и дякон Любомир Георгиев.  

Празника бе почетен и от г-н Светлин Бонев - областен управител на гр. Търговище.

Храмът в гр. Омуртаг, наречен на свети великомъченик Димитър, чества освен храмов празник, и своя рожден ден. За Църквата като цяло, неговите 156 години са и малко, и много. В Търговищка духовна околия това е една от най-старите църкви, с най-богата история.

Известно е, че първата църква, за която има сведения, е била построена през 1851 година. За този строеж е бил измолен от султана специален ферман. Тя е била посветена на св. великомъченик Димитър. Този храм е бил малък и се е слизало по няколко стъпала в земята. Светлината от прозорците не била достатъчна и в храма било тъмно и влажно. В този вид църквата съществувала до 1858 г. Започнала да извира вода, станало невъзможно да се служи в нея. Това обстоятелство помогнало да се изгради нова църква на мястото на старата, само че по-голяма и над земята. Не се знае дали е била осветена.

Втората църква е построена през 1860 г. Тя също е посветена на св. великомъченик Димитър. Направена е по времето на шуменския гръцки владика Вениамин. Била осветена от него на 18 септември 1860 г. Тази църква просъществувала до 14 януари 1878 г. По време на Руско-турската освободителна война е била пълна с храна и провизии и при оттеглянето си турците я запалили.

Омуртаг е освободен от ХІ руска дивизия. Интендантът на сотнята казакова бил Николай Владимирович Благогов. Той подарил на църквата едно св. Евангелие, което още се съхранява. / Из записките на ик. Васил Коев/

         

 

Нагоре