8:00 ч. - Архиерейска Света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично", гр. Варна

 9:30 ч. - Велик Богоявленски водосвет

 10:00 ч. - Благославяне на военните части и бойните знамена на площад "Св. св. Кирил и Методий", пред Катедралния храм "Успение Богородично"

 11:00 ч. - Ритуал за полагане на венци и цветя пред паметника на поета Христо Ботев на Алеята на възрожденската памет в Морската градина

 11:30 ч. - 12:15 ч - Велик Богоявленски водосвет и изваждане на кръстa от морето в района на втора буна

 12:30 ч. - Изваждане на кръстa в кв. Аспарухово в района около кораб "Академик"

Божествено Богоявление

 На 6 януари честваме големият християнски празник Богоявление. Този празник ни показва Бога изявен в непостижимата тайна на единосъщната и неразделна Троица - Отец, Син и Свети Дух. Кръщението на нашия Господ, Бог и Спасител Иисус Христос в река Йордан от Св. Йоан Кръстител е засвиделствано в четирите евангелия (вж. Мат. 3:13-17, Марк 1:9-11, Лук. 3:21-22, Иоан 1:32-34).

 Църквата е определила на този ден да се отслужва Велик Богоявленски водосвет за освещаване на всемирните води. Великото водоосвещение трябва да ни напомня, че при бреговете на река Йордан Бог е обновил чрез вода и Дух нашата овехтяла от греха природа.

 Осветената Богоявленска вода е образ на Божията благодат. Тя очиства вярващите от духовна сквернота и укрепва подвига към спасение в Бога. В деня на Богоявление всеки православен християнин се поръсва и отнася в своя дом светена вода и гледа на нея като на велика светиня, която подкрепя в болките и всички немощи приемащите я с молитва.

 Когато християните се поръсват, отпиват от светената вода и вземат анафора, могат да казват следната молитва:

 "Господи Боже мой, да бъде Твоят свят дар и светата Твоя вода за просвещение на ума ми, за укрепление на душевните и телесни мои сили, за здраве на душата и тялото ми, за покоряване на страстите и немощите ми по безпределното Твое милосърдие, по молитвите на Пречистата Твоя Майка и всички Твои светии. Амин!"

Източници:

  1. Жития на Светиите - Синодално издателство, София 1991 г.

  2. За Светената вода - Свещеноиконом Дончо Александров

Снимка:

  Кръщение Христово. Стенопис от 1290 г. от Мануел Панселинос, Съборната черква "Протата" в Карея, Света Гора Атон.

         

 

Нагоре