Храм "Св. Петка" в град Варна се сдоби с одежда, почивала на светите мощи на преподобна Параскева-Петка Епиватска (Търновска). От XVII век мощите на светицата се съхраняват в град Яш (Румъния). Румънската православна църква има традиция одеждата на мощите на св. Петка да се сменя по-често. Така отделни църкви могат да получат тази одежда.

 Тя е дарена с благословението на Негово Високопреосвещенство Теофан, архиепископ на Яш и митрополит на Молдова и Буковина. Придружаващият официален документ свидетелства, че тази одежда, с която се обличат светите мощи е дар на Варненска и Великопреславска епархия.

 Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия на 16 март 2019 г. (Тодорова събота) и пренесе одеждата на св. Петка в едноименния варненски храм. В своето слово, свързано с това радостно събитие, митрополит Йоан заяви, че тази одежда е била в съприкосновение с мощите на св. Петка дълго време. Макар че ние нямаме нейните мощи, тази дреха е едно благодатно озарение и спомен за светицата. Нашата вяра към светицата е към нейната благодатна помощ и за ходатайството ѝ пред Бога.

 Одеждата е поставена на специален аналой и ще остане в храм „Св. Петка“ в град Варна.

         

 

Нагоре