На 9 февруари 2013 г., с благословението на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия Патриарх Кирил и Негово Високопреосвещенство Санкт-Петербургския и Ладожки митрополит Владимир, Варненската и Великопреславска епархия се сдоби с иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семейство. Тази икона в настоящия момент е поставена в южната страна до иконостаса на митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ – град Варна.

 През 1894 г. Николай Александрович се възкачил на руския престол и в същата година се оженил за Хесенската принцеса Алиса, която получила при приемането ѝ в православната вяра чрез миропомазване името Александра Фьодоровна. Царственото семейство имало пет деца: дъщерите Олга, Татяна, Мария, Анастасия и син - наследникът Алексей. Императорът възпитавал своите деца така, както сам бил възпитан - в духа на православната вяра и народните традиции: цялото семейство често посещавали богослужения, постели.

 Императорът активно участвал в църковния живот: по времето на царуването на Николай ІІ в Русия и зад граница били открити 250 манастири и повече от 10 хиляди църкви. За времето на неговото управление били прославени повече светии, отколкото за предните два века. При това, императорът трябвало да прояви особена настойчивост, за да се извърши канонизацията на толкова почитаните днес св. Серафим Саровски, св. Иоасаф Белгородски, св. Йоан Тоболски. Николай ІІ много почитал св. Йоан Кронщадски, а праведният Йоан нерядко призовавал народа да стои зад своя цар, предсказвайки, че в противен случай Господ ще отнеме царя от Русия и ще допусне управници, които ще залеят цялата земя с кръв.

 За едно от най-важните свои задължения императорът считал запазването на православната вяра, според думите от Свещеното Писание: „царят... сключи пред лицето Господне завет - да следва Господа и да пази заповедите Му и наредбите Му от все сърце и душа” (4 Цар. 23:3)

 Безчислени са свидетелствата за чудесната помощ по молитвите към семейството на последния руски самодържец; народната почит към царствените мъченици в последните години на двадесетото столетие станала дотолкова широка, че през август 2000 година на Юбилейния Архиерейски събор на Руската православна Църква император Николай Александрович, императрица Александра Фьодоровна и техните деца Алексей, Олга, Татяна, Мария и Анастасия били причислени към лика на светите страстотерпци. Тяхната памет се чества в деня на тяхната мъченическа кончина - 4/17 юли, както и на Събора на всички Руски новомъченици и изповедници, чиято пемет се отбелязва на 25 януари/7 февруари, ако се пада в неделен ден, ако не - в най-близкия неделен ден след тази дата.

 Светият страстотерпец цар Николай Александрович е свързан с България, с Българската православна църква и с Варненския катедрален храм. Иконостасните икони на митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ са негово дарение.

 Ние се радваме, особено като виждаме, че с Божията благодат се удостоихме с неговата икона тук, която да ни напомня, освен надписа, който е на иконостаса на престола на Св. Николой Чудотворец, където се казва „иждивениемъ благочестивейшаго царя Рускаго Николая Александровича”, вече като канонизиран да имаме и неговата света икона за поклонение.

         

 

Нагоре