Богородичната мозаечна икона „Геронтиса“ е донесена във варненския катедрален храм „Успение Богородично“ на 26 декември 2012 г. с благословението на приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил от манастира „Пантократор” на Света Гора Атон.

 Пресвета Богородица е изобразена в молитвена поза в цял ръст. Нейният лик е ласкав и изпълнен с милост, оставящ у всеки поклонник чувство на радост и утеха.

 Иконата е копие на едноименната Светогорска светиня, която се намира в съборния храм на манастира „Пантократор”. Първоначално тя се е намирала в олтара на храма. Веднъж един стар игумен на Пантократорския манастир се разболял от болест, която го приближила до кончината му. Като предузнал, по откровение времето, когато щяла да настъпи, и желаейки, преди да отпътува към вечния живот, да бъде удостоен с причастие, той помолил чредния йеромонах да побърза с извършването на литургията. Но йеромонахът не обърнал нужното внимание на молбата на своя игумен и не бързал с извършването на службата. Тогава чул от намиращата се в олтара икона на Божията Майка строг глас, който му заповядал да изпълни желанието и волята на своя игумен. По този случай тази икона на Пресвета Богородица била наречена “Геронтиса” (тоест Духовна старица). [1]

Молитва към Пресвета Богородица „Геронтиса“

 О, Всевъзпявана Майко, наша Помощнице, помагаща ни с Твоята икона, именувана „Геронтиса“ и щедро благославяща всички, които пристъпват с вяра и благоговение към нея. Нахрани гладните ни души с благодатните дарове на Светия Дух, напой ги от Твоя Живоносен източник с живата вода на вечното спасение и ни избави от беди, скърби и болести.

 Смирено Те молим, Майко на Всевишния Господ, простри Твоя крепък омофор над нашето отечество и Църква, над този град и над Твоите раби (имената), защото с любов и надежда припадаме пред Тебе и със сълзи на умиление просим Твоето застъпничество. Избави всички нас от греховни падения и от всякакви изкушения, та възпявайки Твоето величие, да се удостоим с Небесното Царство и там с всички светии да прославим пречестното и великолепно Име на Отца и Сина, и Светия Дух. Амин.

Източници:

  1.Чудотворни икони на Пресвета Богородица – Славянобългарски манастир „Св. вмчк Георги Зограф“, Света Гора Атон, 2006 г.

         

 

Нагоре