Чудотворната икона на Пресвета Богородица Всецарица (Пантанаса) се намира в съборния храм на Ватопедския манастир, на Света Гора - Атон. Преди няколко години с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и по инициатива на църковното настоятелство при храм ''Св. Атанасий'' в град Варна беше донесено копие на чудотворната икона Всецарица от Света Гора.

 По Божията милост тази икона е била изписана, чрез ръката на монах-иконописец от Ватопедския манастир. Тя е престояла повече от 40 дни в олтара на съборния храм, като е била изнасяна и поставяна до оригинала при отслужване на молебен канон към Пресвета Богородица. [1]

 Иконата на Божията Майка, наричана Всецарица, датира от XVII век. Според преданието, тя е била благословението на атонския старец Йосиф Исихаст към учениците му. От разказа на стареца се знае за първото чудо, станало пред образа на Всецарица. Веднъж един младеж влязъл в храма и застанал пред иконата, но внезапно лицето на Божията Майка блеснало като мълния и невидима сила съборила младежа на земята. Щом се съвзел, той изповядал със сълзи, че води небогоугоден начин на живот и се занимава с магии. Чудесната намеса на Пресвета Богородица го накарала да промени начина си на живот и да стане богобоязлив човек. [1]

 Копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица беше донесено в престолния град на Варненска и Великопреславска епархия на 21 ноември 2014 година за утешение на вярващия народ и в подкрепа на множеството боледуващи и страдащи. Чудотворната икона бе тържествено посрещната от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в катедрален храм „Успение Богородично“. След края на празничната света Литургия иконата беше пренесен в храм „Св. Атанасий” с литийно шествие, където беше поставена за поклонение. Пред тази икона на Пресвета Богородица се отправят молитви за страдащите от онкологични заболявания и различни зависимости. Божията Майка помага на всички, които пристъпват към нея и просят нейното застъпничество пред Бога.

 Свещеноиконом Дончо Александров, председател на църковното настоятелство към храм „Св. Атанасий“ – Варна, заяви:

 "Виждам, че през тези няколко години, немалко хора извървяха пътя към храма, за да се поклонят пред тази икона. Кой с любопитство, кой с чиста вяра, кой със своите съмнения, но истината е че онези, които имаха силна вяра, получиха нейната всещедра помощ. Имаме вече няколко случая на хора, които са излекувани от ракови заболявания. Тъй като иконата на Св. Богородица Всецарица е предимно за хора, които боледуват и страдат от тази коварна болест, но същевременно с това тя е и застъпница за тези, които се намират в различни зависимости или са попаднали по някакъв начин под въздействие на нечистите сили. Та освен раковите заболявания, за които имаме сведения и са изцерени, имаме и още няколко случая на хора, които бяха болни от други болести. Лекарите не даваха никакъв шанс, никаква възможност за живот, но бивайки помазвани с елея от кандилото пред иконата, след като имаха и иконка осветена в храма и акатист, те бяха напълно излекувани за почуда и на самите лекари. Един такъв случай беше в Пловдив преди една година. Не са малко хората от страната, които идват или пък кореспондираме и искат да им се изпрати елей, книжка с акатист, което говори за немалката почит към Пресвета Богородица - Всецарица.

 Виждате, че на самата икона се появиха и даровете, на хора, които са изцелени. Според традицията в православната църква. Кръстовете, които са поставени са дарени от хора намерили изцерение, в знак на благодарност към Божията Майка.

 Казвам всичко това, защото е свидетелство на живата вяра. Бог е изпратил Своята благодат върху тази икона. Онези, които тръгнат с вяра няма как да не получат. Безспорно иконата на Пресвета Богородица - Всецарица е едно духовно съкровище за този храм, но и за целия ни град. Това е благословение на Божията Майка и снизхождение към всички нас. Обаче от нас зависи до колко ние ще се възползваме от това духовно съкровище, защото то ни задължава ние преди всичко да прибягваме често с молитва, с благодарност, с упование към Божията Майка. Виждайки нейният образ е нужно да се стремим да превъплащаваме в нашия живот това, което виждаме в св. Богородица, в земния ѝ живот, а именно силната ѝ вяра, чистото ѝ сърце, смирението, кротостта, въздържанието, истинското служение на Бога. С тези духовни бисери да изпълване дните на нашия живот." [3]

 Всяка сряда в храм „Св. Атанасий“ – Варна се отслужва акатист пред чудотворния образ на Св. Богородица - Всецарица.

 Иконография

 Пресвета Богородица е изобразена с алена одежда, седяща на царски трон. В скута ѝ е Богомладенецът Христос със свитък в лявата Си ръка и благославяща десница. С дясната си ръка Пресвета Богородица показва към своя Царствен Син, като към Спасител на света. На заден план са изобразени архангелите Михаил и Гавриил, които с благоговение осеняват с крилата си Пречистата Дева. Тази икона се отнася към иконографския тип "Панахранта", което в превод от гръцки език означава Пренепорочна, Пречиста. "Всемилостива" е второто название на иконите на Богородица от този тип. Характерна иконографска особеност е изписването на Пресвета Богородица, седяща на богато украсен трон, който символизира Нейното царствено величие. [2]

Молитва към Пресвета Богородица „Всецарица“

 О, Пречиста Божия Майко, Всецарице! Чуй нашите многострадални въздишки пред Твоята чудотворна икона. Погледни милостиво на страдащите от неизлечими болести Твои чеда, които с вяра се покланят на Твоя свят образ! И както птицата покрива с криле своите птиченца, така сега и Ти, Която си вечно жива, ни покрий с Твоя всецелебен покров. Там, където жестоките скърби се преусилват и стават непоносими, изпрати ни търпение и облекчение. Там, където в душата се е вселил мракът на отчаянието, нека да възсияе неизказаната Божия светлина! Утеши малодушните, укрепи немощните, дарувай на ожесточените сърца смекчаване и духовно просветление. Изцери боледуващите Твои люде, о Всемилостива Царице! Благослови ума и ръцете на тези, които ни лекуват, за да послужат те като оръдие на Всемогъщия Лекар Христос, нашия Спасител. О, Владичице Всецарице, молим се пред Твоята икона, сякаш Ти Самата стоиш пред нас! Простри ръцете Си, изпълнени с изцеления, Ти, Радост на скърбящите, Утешение на печалните, та като получим бързо чудотворна помощ, да прославим Живоначалната и Неразделна Троица – Отец, Син и Светия Дух во веки веков. Амин.

Източници:

  1.Акатист на чудотворната икона на Божията Майка „Всецарица“ – Издава църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий“ гр. Варна – 2014 г.

  2.Чудотворни икони на Пресвета Богородица – Славянобългарски манастир „Св. Вмчк Георги Зограф“, Света Гора Атон, 2006 г.

  3.Проповед на иконом Дончо Александров, произнесена на 18 август 2017 г, в храм Св. Атанасий - Варна

         

 

Нагоре