Копието на Молдовската чудотворна икона на Св. вмчк. Георги от Зографския манастир на Света Гора, е дарено от братството на светата обител за утешение на вярващия народ. Пресветлият дар е пренесен в храм „Св. Атанасий” – гр. Варна, в който се намира престола на Св. Георги. Храмът чества своя втори храмов празник на Гергьовден, тъй като южният престол в олтара е пренесен от старата, намирала се в пределите на днешните Римски терми и разрушена през 1948 г., църква, която е била посветена на Св. вмчк Георги.

 Чудотворната икона на Св. вмчк Георги е била притежание на молдовския владетел Стефан, който впоследствие става ктитор на Зографската света обител. Преданието разказва, че преди една тежка битка с турците Св. Георги се явил в съня на владетеля и му вдъхнал воля и смелост да победи, но и му заръчал да обнови Зографската обител на Атон. Воеводата Стефан победил по Божията милост в битката, а свети великомъченик Георги, както много от достойните се сподобили да видят, вървял пред войската му. Благодарен за помощта на светия победоносец Георги, воеводата Стефан дал заповед споменатата в съня му обител да бъде обновена из основи, а светата икона да бъде положена в нея. По-късно през XVIII – XIX век в Санкт Петербург е изработен обков за чудотворния образ на Св. вмчк Георги, който проявява множество чудеса в Зографската света обител.

 Всеки четвъртък в храм „Св. Атанасий“ се отслужва акатист към Св. вмчк Георги пред чудотворната му икона. Всички, които подхождат към тази икона с вяра и с молитва търсят застъпничеството на Св. вмчк Георги няма да бъдат пренебрегнати, защото той ще им помогне да имат духовни победи.

         

 

Нагоре