Чудотворната икона на Пресвета Богородица „Проговорившая”, наречена още и „Услишaтелница”, се намира в съборния храм на Зографския манастир. Тя е свързана със св. Козма Зографски. [1]

 Преподобни Козма се родил във втората половина на XII век. Родителите му пожелали да го оженят. Но той живеел с пламенното желание да стане монах. Затова тайно избягал на Света Гора. Бил приет като послушник в Зографския манастир „Св. Георги Победоносец“. Показал голямо усърдие като послушник. Вършел с примерна любов всичко, което му е било възлагано от манастирската управа. Заради това му усърдие скоро бил постриган за монах. Получил служба еклисиарх в съборната манастирска църква.

 Преданието разказва, че веднъж бил сам в храма. Помолил се на св. Богородица да му посочи пътя на спасението. И чул разговор между ходатайстващата Пречиста Мария Богородица и отговарящия ѝ Син, Господ Иисус Христос. Спасителят казал на Пресветата Си Майка за Козма:

– Нека се отдалечи от манастира на безмълвие!

 Козма предал този божествен съвет на игумена. Той с благоговение и страхопочитание разрешил съветът да се изпълни.

 В една скала на запад от манастира, в пустинна местност, Козма си изсякъл пещера и се преселил в нея. Почнал да се подвизава в пълно усамотение и безмълвие. [2]

 На 15 май 2014 г. копие на иконaтa на „Св. Богородица – Проговорившая“ е пренесена с литийно шествие в храм „Св. Николай Чудотворец“ в гр.Варна, където се намира и до днес. Светинята е дарена от братството на Зографската света обител на Света Гора, Атон.

Източници:

1.Чудотворни икони на Пресвета Богородица – Славянобългарски манастир „Св. Вмчк Георги Зограф“, Света Гора Атон, 2006 г.

 2.Жития на светиите. Синодално издателство, С. 1974, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

         

 

Нагоре